30 iulie - Ziua Mondiala împotriva Traficului de Persoane

30 iulie - Ziua Mondiala împotriva Traficului de Persoane

30 iulie – Ziua Mondiala împotriva Traficului de Persoane

La nivel mondial, traficul de persoane și sclavia modernă reprezintă probleme majore. Pentru a încuraja vigilența și pentru a obține sprijin pentru prevenirea traficului de persoane ONU organizează, în data de 30 iulie a fiecărui an, Ziua Mondială împotriva Traficului de Persoane.

Pentru mulți români nivelul de trai mai bun din vestul Europei a devenit un miraj. Exodul din ultimii ani apărut pe fondul situațiilor materiale precare nu s-a produs fără victime. Atrași de visul unei vieți lipsite de griji, zeci de mii de cetățeni români au intrat în structurile traficanților de persoane, fiind convinși prin promisiuni și false speranțe. Astfel, mulți români ajung peste hotare în situații extreme: fie persoane fără adăpost, fie victime ale traficului de persoane în scopuri ilicite, precum: munca forțată, exploatarea sexuală, trafic de organe, cerșetoria sau activitățile de criminalitate forțată.

România este în mod particular afectată de acest fenomen, fiind prima țară europeană după numărul de victime. Sărăcia, nivelul scăzut de educație, corupția, discriminarea grupurilor etnice sunt doar câteva dintre cauzele traficului de persoane din România. Obiectivul meu este, așadar, să impulsionez combaterea și prevenirea acestui fenomen îngrijorător prin îmbunătățirea cadrului legal și campanii de informare și conștientizare în rândul comunităților expuse la acest fenomen în țară și în străinătate.

Cred că țara noastră are nevoie urgent de un mecanism administrativ integrat și digitalizat care să asigure o coordonare eficientă a acțiunilor instituțiilor publice în domeniul căutării persoanelor dispărute și împotriva traficului de ființe umane. În egală măsură, este nevoie de sancțiuni și de aplicarea lor corectă.

De asemenea, le mulțumesc Departamenului de stat al SUA, Guvernului britanic și All-Party Parliamentary Group on Human Trafficking and Modern Slavery din Parlamentul Britanic pentru zecile de rapoarte, schimburile de bune practici, și toate mecanismele pe care le-au folosit pentru a forța autoritățile române să ia măsuri împotriva unui fenomen care a distrus - uneori ireversibil - mii și mii de vieți.

În calitate de membru al Grupului Parlamentului României pentru combaterea traficului de persoane și Comisiei parlamentare pentru anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți, fac de asemenea un apel la toate persoanele și organizațiile implicate și interesate de această temă să ne transmită personal îngrijorările, problemele, soluțiile propuse la adresa de email daniel.popescu@cdep.ro.

Acțiuni întreprinse:

Întrebări către Ministerul Justiţiei și Ministerul Afacerilor Interne privind Strategia Naţională Antitrafic

Întrebare către MAI cu privire la Situaţia copiilor dispăruţi din judeţul Suceava şi România

Declarații și comunicate de presă:

9 iulie 2020: Apel către societatea civilă, mass-media şi instituţiile abilitate să solicite acces la şedinţele Comisiei parlamentare pentru anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi!

30 iunie 2020: USR solicită conducerii şi biroului Comisiei de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi să asigure publicitatea şedinţelor prin mijloace online

19 iunie 2020: "Apel în Camera Deputaţilor la o mai bună gestionare a acestui fenomen, inclusiv prin măsuri de informare şi educare a populaţiei, prin care să se prevină apariţia unor asemenea cazuri"

Distribuie

Articole Similare

Close