Audierea ministrului propus pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros

Audierea ministrului propus pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros

Audierea ministrului propus pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros

Ieri, 19 februarie, l-am audiat pe ministrul propus pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros, căruia i-am adresat următoarele întrebări:

  1. Cum vedeți pusă în aplicare Legea muntelui nr. 197/2018? Dar programele de investiții legiferate ulterior? Cum vedeți reflectată dezvoltarea durabilă a zonei montane în Programul Național Strategic (PNS) 2021-2027?

Răspuns: Pentru zonele montane, Ministerul a găsit doar 12 milioane în măsuri neaccesate, doar pentru anul 2020 și doar pentru abatoare/unități de mică capacitate (2-3 unități de vită mare pe zi) direcționate spre zona montană. Ministerul lucrează la Programul Național Strategic (PNS) pentru a cuprinde măsuri mai consistente pentru zona montană.

Legat de zonele montane, ministrul a anunțat și o reorganizare a Agenției Națională a Zonei Montane (ANZM), reduceri de personal și o nouă organigramă care va fi prezentată odată cu HG-ul de reorganizare.

 

  1. Care este planul dvs. cu privire la înființarea Băncii Naționale de Gene a României? 

Răspuns: Există deja o bancă de gene funcțională - Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava - care reprezinta România în toate organismele europene și internaționale, inclusiv FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură) și care acționează în direcția conservării patrimoniului genetic. În prezent, banca are peste 18.000 de probe, aparținând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populații vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, aromatice și medicinale. În 2018, banca de gene din Suceava a fost transferată prin HG 112/2018 din subordinea MADR (nu a mai fost considerată obiectiv strategic) în subordinea Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS). În acest moment, MADR analizează împreună cu ASAS și specialiștii în ameliorare și genetică din cele 4 mari universități oportunitatea înființării unei noi bănci de gene.

  1. Care este planul pentru Programul Național Apicol (PNA) 2020-2022?

Răspuns: Există nereguli în derularea acestui program și cunoaște nemulțumirile celor care trebuiau să beneficieze de finanțare. În 2020, Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) va supraveghea mai atent activitatea unor asociații, astfel încât să nu mai existe nemulțumiri legate de modul în care se distribuie sumele pentru programele naționale de ameliorare, respectiv de sprijin.

În noul PNA 2020-2022 este cuprinsă suma de aprox 31 milioane euro, din care contribuția UE e de circa 15 mil euro, pentru următoarele acțiuni: asistență tehnică pentru apicultori și asociațiile de apicultori, combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raționalizarea transhumanței, măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din uniune, îmbunătățirea calității produselor apicole în vederea unei mai bune valorificări, în prezent ministerul elaborează proiectul de HG pentru noul PNA 2020 - 2022.

În perioada următoare voi continua discuțiile cu domnul Oros despre o parte din subiectele spinoase ale fermierilor din zonele montane, despre reorganizarea ANZM, viitorul fermelor mici de familie din zona montană, programul național apicol 2020-2022 și, nu în ultimul rând, despre strategia cu privire la modernizarea sistemelor de irigații și posibila unire celor două agenții de plăți în agricultură Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură (AFIR).

Distribuie

Articole Similare

Close