Solicit de urgenţă dezinfectarea spaţiului public de pe întreg teritoriul judeţului Suceava!

Solicit de urgenţă dezinfectarea spaţiului public de pe întreg teritoriul judeţului Suceava!

Solicit de urgenţă dezinfectarea spaţiului public de pe întreg teritoriul judeţului Suceava!

Avem nevoie de măsuri urgente, ferme şi eficiente împotriva răspândirii coronavirusului, altfel nordul Moldovei - în special judeţul Suceava - riscă să devină o adevărată Lombardie a României!

Am transmis prefectului judeţului Suceava solicitarea expresă de a dispune de urgenţă dezinfectarea spaţiului public de pe întreg teritoriul judeţului Suceava printr-o acţiune coordonată cu cele 114 primării ale localităţilor din judeţ. Suceava a devenit cel mai mare focar de coronavirus din România - printre care se numără cel puţin 70 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean Suceava. Până azi, 25 martie 2020, jumătate din decesele din România din cauza coronavirusului sunt ale pacienţilor de la Spitalul Judeţean Suceava.

Am fost contactat de cadre medicale din mai multe unităţi spitaliceşti din judeţ. Toate spitalele din judeţ au nevoie urgentă de echipamente de protecţie pentru medici, asistente medicale şi personalul auxiliar. Cadrele medicale din tot judeţul Suceava, în special de la secţiile de boli infecţioase, de la care aşteptăm să trateze pacienţii şi să fie printre cei mai protejaţi de noul coronavirus, îşi pun în pericol vieţile zi de zi pentru că nu sunt suficiente echipamente de protecţie, iar cele existente nu sunt eficiente.

Consider că siguranţa şi sănătatea cetăţenilor trebuie să fie o prioritate şi o responsabilitate maximă pentru administraţia de la nivel judeţean şi local şi că se impun de urgenţă măsuri de dezinfectare a spaţiilor publice din judeţ - străzi şi trotuare, zone din faţa centrelor comerciale, a unităţi medicale, staţii CFR, instituţii publice, începând cu cele care prezintă cel mai mare risc de a fi fost contaminate cu virusul SARS-CoV-2. 

În adresa oficială înaintată către prefectul judeţului, am transmis faptul că, la nivelul judeţului Suceava, riscul infectării cu COVID-19 a crescut exponenţial în rândul populaţiei din cauza nerespectării regimului de carantină şi izolare a persoanelor care au revenit din străinătate din “zonele roşii” (Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie etc). Mai mult, la nivelul unităţilor medicale din întreg judeţul, au fost sesizate deficite de echipamente de protecţie a cadrelor medicale, iar numărul persoanelor aflate în carantină şi în izolare este în creştere (la data de 24 martie, 2.683 de persoane se aflau în izolare, iar 198 în carantină). Nevoia de măsuri ferme şi eficiente împotriva răspândirii coronavirusului este, aşadar, mai mare decât oricând, altfel nordul Moldovei - în special judeţul Suceava - riscă să devină o adevărată Lombardie a României!

De asemenea, am prezentat ca exemplu situaţia extrem de îngrijorătoare legată de formalităţile privind înmatricularea vehiculelor, pentru care oamenii îndeplinesc diverse proceduri şi stau la cozi şi în grupuri, interacţionând nepermis de mult în condiţiile extrem de riscante din prezent. Pe acest fond, am solicitat analiza măsurii de a suspenda activitatea organismelor publice care se ocupă de înmatriculări şi de servicii publice similare. Totodată, am cerut intensificarea activităţii patrulelor de poliţie locală, care să verifice cunoaşterea şi respectarea de către cetăţeni a regulilor impuse prin ordonanţele militare emise până în acest moment. Oamenii trebuie informaţi, verificaţi şi atenţionaţi permanent în legătură cu normele de siguranţă intrate deja în vigoare.

În finalul solicitării, i-am adresat prefectului judeţului Suceava o serie de întrebări, pentru a afla mai multe despre situaţia actuală şi care este gradul de pregătire a autorităţilor şi a spitalelor pentru lupta cu noua epidemie. Pot să vă asigur că voi face public răspunsul prefectului judeţului de îndată ce îl voi primi şi vă voi ţine la curent cu toate informațiile legate de situaţia extrem de gravă pe care o traversează, mai ales judeţele din nordul ţării.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=19703

Distribuie

Articole Similare

Close