Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a primit vizita unei delegații de parlamentari francezi

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a primit vizita unei delegații de parlamentari francezi

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a primit vizita unei delegații de parlamentari francezi

Luni, 8 octombrie 2018, alături de colegii din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, am primit vizita doamnei Francoise Dumas și a domnului Eric Straumann, parlamentari din Adunarea Națională a Franței și raportori în domeniul industriei europene pentru apărare.

Întâlnirea bilaterală a vizat viitorul industriei de apărare europene și perspectivele de dezvoltare în comun a unor capabilități de apărare. Oaspeții francezi au fost interesați de rolul pe care Parlamentul României îl are în acest domeniu și care sunt prerogativele parlamentare în ceea ce privește înzestrarea forțelor armate. Totodată, au fost dezbătute o serie de programe concrete de înzestrare și au fost exprimate poziții privind nevoile și oportunitățile de operaționalizare a forțelor europene, care să corespundă angajamentelor asumate în plan european și internațional, dar și nevoii de securitate și stabilitate a fiecărui stat membru.

În acest cadru, membrii Comisiei au dat asigurări omologilor francezi privind faptul că prioritățile în materie de securitate și apărare ale României continuă să se subsumeze intereselor de apărare ale Uniunii și sunt în complementaritate cu inițiativele și instrumentele care sprijină cercetarea și dezvoltarea de noi capabilități militare, dar și cooperarea industrială între operatorii economici competitivi pe piața europeană.

Mai mult, noi, parlamentarii români am subliniat faptul că noile tipuri de riscuri și amenințări la adresa securității statelor europene (mai ales a celor aflate la frontiera externă a Uniunii Europene, cum este România) reclamă o abordare integrată și responsabilă a unor domenii precum: securitatea cibernetică, controlul la frontiere, securitatea maritimă. Acestor domenii le corespund o serie de programe, inițiative și instrumente financiare, care sunt atent monitorizate de Parlament din perspectiva legalității, transparenței și a răspunsului la obiectivul strategic al României de a-și asigura independența și integritatea teritorială prin consolidarea capacității naționale de apărare pe termen lung.

Pe acest fond, membrii Comisiei și-au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării cu partenerii francezi pe diferite paliere - de la cel economic și de cooperare industrială, la ce de învățământ și cercetare, în scopul consolidării rezilienței și al abordării unitare a vulnerabilităților.

Distribuie

Close