Cu drag, despre "România lucrului bine făcut" vs. "Mândru că sunt român."

Cu drag, despre "România lucrului bine făcut" vs. "Mândru că sunt român."

Cu drag, despre „România lucrului bine făcut” vs. „Mândru că sunt român.”

Prolog

De curând m-am întors din România, loc în care în această toamnă se numără voturi, nu boboci. În liniște și civilizat, în sânul comunității în care m-am născut și am crescut, mi-am exercitat pe 2 noiembrie și dreptul de a alege. Scriu aceste rânduri pentru că foarte multă lume m-a întrebat despre opțiunile mele electorale și despre cum văd eu această desfășurare inedită de acțiuni politice în România și în diaspora.  

Actul 2 - Al doilea tur de scrutin: nu avem o opțiune reală, dar îți spunem cu cine să NU votezi

Strategiile partidelor pentru câștigarea alegerilor prezidențiale au fost evidente încă de dinaintea campaniei electorale. Cei de "stânga" doresc să le câștige pe fondul unei dezamăgiri generale față de dezastrul lăsat în urmă de Traian Băsescu, iar cei de "dreapta" în baza unui sentiment de antipatie construit în jurul lui Ponta.  În 2012, aproximativ 7,5 milioane de oameni au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Peste câteva zile, vom afla câți dintre români NU își doresc să fie reprezentați de Klaus Johannis sau de Victor Ponta.

Actul 3 - Între timp, în România reală...

Ciuma portocalie (acum albastră)

Ciuma portocalie (acum albastră)

Ciuma albastră (acum roșie)

Ciuma albastră (acum roșie)

 

 

 

 

 

 

Infuzia masivă de bani a celor care muncim în străinătate a păstrat oarecum România pe o linie de plutire economică foarte fragilă. Tinerii sunt lipsiți de oportunități, investițiile în infrastructură sunt 0, mii de orașe, comune și sate încă nu sunt racordate la rețelele de apă curentă și de canalizare. În schimb, aceleași localități adună probabil sute de kilometri de străzi cu pline bannere, afișe și mesaje electorale, materiale în valoare de zeci de milioane de euro. Nota de plată reală pentru campaniile electorale din România a fost acoperită de principalele partide politice cu paralele obținute din privatizări frauduloase, deturnări de fonduri europene, șpăgi, afaceri dubioase cu statul, corupție sistemică, contrabandă la frontiere, retrocedări și exploatări ilegale de păduri, evaziune fiscală etc.

Fanatismul politic și ura față de cei care au altă preferință electorală, precum și credința oarbă în sloganuri cumpărate pe bani grei de la specialiștii în marketing electoral sunt la ordinea zilei. Peste 90% dintre alegători votează neștiind mai nimic despre candidații și programele lor. Nu mai există rațiune, decență și echilibru în discursul și acțiunile nimănui, iar simpatizanții partidelor sunt gata să moară la gât cu un partizanat superficial, indus de lozinci politice stupide. Prin liderii lor, partidele politice actuale au divizat țara, au asmuțit român contra român.

Am o profundă mâhnire vizavi de ceea se petrece în această perioadă în România anului 2014. Ciuma portocalie (acum albastră) ne-a făcut tot atât de mult rău cât ciuma albastră (acum roșie), altfel nu aveam în exil peste 3 milioane de suflete (părinți, copii, frați, surori, alte rude sau prieteni).

Actul 4 - Diaspora românească: degringoladă, manipulări și fanatism politic periculos

Cum era vorba unui prieten din Basarabia, aici e "rupere". Cineva a avut grijă ca toate suferințele și frustrările acumulate de românii de peste hotare să fie exploatate, în cel mai josnic mod, în scop electoral.

De câteva săptămâni analizez reacțiile mai multor voci din comunitățile românești din străinătate vizavi de alegerile prezidențiale. Constat că diaspora românească este în continuă dezbinare, dezrădăcinare și dezorganizare. Este, de fapt, o copie la scară mai redusă a ceea ce se petrece în România. Diaspora și-a dovedit clar incapacitatea de a se desprinde de nocivitatea clasei politice românești în preajma alegerilor prezidențiale.

Este revoltător că alegerile din străinătate au fost atât de slab organizate și că mulți români nu au putut sa voteze. Din păcate, nemulțumirile și protestele legitime ale oamenilor au fost preluate și deturnate de diverși impostori și slugi politice, deghizați în luptători împotriva discriminării conaționalilor în străinătate sau în reprezentanți de asociații românești ce promovează păstrarea identității noastre culturale peste granițe. Aceștia se folosesc de indignarea legitimă a celor care nu au putut vota tocmai pentru a manipula situațiile de criză în interes personal sau în folosul unei clase politice ilegitimă.

Unde au fost acești protestatari cu spirit "revoluționar" între 2007 și ianuarie 2014, când diaspora românească a avut nevoie de presiuni reale în vederea ridicării restricțiilor pe piața muncii în UE? De asemenea, unde au fost “solidarii cu românii din diaspora” când noi strigam cu disperare pentru un tratament legal egal pe piața muncii în țările europene?

Actul 5 - Johannis vs. Ponta

Pentru mine, un candidat acuzat de corupție, care nu poate justifica modul în care a dobândit 6 case, valorează tot atât cât unul acuzat de plagiat. A crede într-un personaj dubios este la fel de naiv precum a avea încredere în Ponta. Unul vrea să “schimbe” România cu susținerea structurilor de tip securisto-fanariot ale lui Traian Băsescu, Vasile Blaga sau Gheorghe Flutur. Celalalt, cu ajutorul oamenilor din structurile moștenite de la Iliescu și Năstase.

În rândul românilor de pretutindeni bate un vânt puternic, plin de viruși incurabili, numiți “fanatism politic” și "naivitate". În această perioadă avem de-a face cu cele mai hidoase manipulări, minciuni, instigări, proteste aranjate, populisme ieftine, punerea pe agendă a unor false probleme ale românilor din străinătate. Ba chiar mai mulți membri din comisiile de votare din străinătate au ajuns chiar să saboteze procesul electoral prin neprezentarea la secțiile de votare în data de 2 noiembrie.

Epilog - "Apa trece, pietrele rămân". Soluție

Cu toate acestea, nu cred că există doar deznădejde. Ba dimpotrivă. Mândru că sunt român, voi crede întotdeauna în România lucrului bine făcut, dar nu a lui Ponta și Iohannis.

În străinătate, dar și în România, există români autentici, oameni competenți care își iubesc patria mai presus de propria persoană, oameni a căror viziune și experiență profesională pot aduce un suflu proaspăt pe scena politică românească. Dacă în următoarele luni reușim să ne adunăm și să punem bazele unei noi construcții politice, atunci românii din diaspora vor avea în viitorul apropiat șanse reale de a fi reprezentați de oameni de stat, nu de marionete politice, impostori, corupți și incompetenți.

Închei această postare cu încrederea absolută că doar noi putem fi începutul adevăratei schimbări a modului în care se face politică în România. Avem această datorie în primul rând față de munca noastră asiduă și constructivă în diaspora de-a lungul anilor, dar mai ales pentru a nu lăsa viitorul nostru și al copiilor noștri în mâinile unor oportuniști, impostori, incompetenți și oameni fără caracter.

Am adunat de pe internet câteva imagini pentru cei care încă cred că această clasă politică mai merită vreo șansă din partea noastră.

 

 

 

Distribuie

Articole Similare

Close