Cu ocazia Zilei Veteranilor, m-am aflat la Centrul de Recuperare şi Refacere pentru veterani de la Mănăstirea Dealu

Cu ocazia Zilei Veteranilor, m-am aflat la Centrul de Recuperare şi Refacere pentru veterani de la Mănăstirea Dealu

Cu ocazia Zilei Veteranilor, m-am aflat la Centrul de Recuperare şi Refacere pentru veterani de la Mănăstirea Dealu

Duminică, 11 noiembrie 2018, alături de colegul deputat, domnul Dumitru Lupescu, am participat la ceremonia dedicată Zilei Veteranilor, care a avut loc la Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veteranii din teatrele de operații de la Mănăstirea Dealu.

La ceremonie a participat și ministrul apărării naționale, domnul Mihai Fifor, alături de alte personalități politice de la nivel local și județean. Cu acest prilej, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, domnul Marius Apostol, a prezentat invitaților proiectele pentru laboratoarele medicale și camerele de odihnă și recuperare care vor fi puse la dispoziția veteranilor odată cu deschiderea Centrului de Recuperare și Refacere dedicat acestora.

Ziua de 11 noiembrie a fost instituită ca zi dedicată veteranilor relativ recent, prin prin Legea nr. 150/2014. Ea a fost aleasă nu întâmplător: 11 noiembrie este ziua în care s-a semnat Armistițiul dintre Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării în țara noastră a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

În cadrul evenimentului, reprezentând Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, am purtat discuții cu militarii și cu oficialitățile prezente la ceremonie despre situația veteranilor din teatrele de operații și despre necesitatea de a consolida -- prin acțiuni concrete de recunoaștere publică și de ocrotire -- prețuirea pe care o merită pentru activitatea pe care au desfășurat-o în zonele teribile de conflict armat cu prețul propriei vieți.

Merită amintit, în final, că în perioada 1996-2018 România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 180 au fost răniți. Toți acești eroi merită recunoașterea publică a meritelor lor, iar celor rămași în viață instituțiile Statului român au obligația să le asigure toate îngrijirile medicale și psihologice de care au nevoie, alături de asistența socială la care au dreptul atât ei, cât și urmașii acestora.

Distribuie

Close