Delăsare și nepăsare din partea autorităților locale și județene din Suceava față de un fenomen tot mai frecvent și mai „normal” la noi în țară: ploile abundente.

Delăsare și nepăsare din partea autorităților locale și județene din Suceava față de un fenomen tot mai frecvent și mai „normal” la noi în țară: ploile abundente.

Delăsare și nepăsare din partea autorităților locale și județene din Suceava față de un fenomen tot mai frecvent și mai „normal” la noi în țară: ploile abundente.

Solicit Guvernului să reabiliteze sistemele de canalizare din județul Suceava.

În urmă cu o săptămână, județele din nord-estul țării s-au aflat sub cod roșu de inundații și, după cum probabil știți, pagubele nu au fost deloc neînsemnate. Însă, ca de fiecare dată, aceste fenomene au găsit din nou nepregătite autoritățile locale și județene. De ce spun acest lucru? Pentru că nimic concret nu s-a făcut în acest sens de la ultimele inundații. În județul Suceava, de exemplu, pompierii militari ai ISU au trebuit să intervină pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Suceava.

Cauzele sunt, firește, de multă vreme știute: întâi de toate, lipsa modernizărilor la sistemele de canalizare sau lucrări prost gândite și rău făcute. De asemenea, proasta întreținere a acestor sisteme. Și aceasta într-un context în care au existat fonduri europene și fonduri guvernamentale puse la dispoziția autorităților locale și județene tocmai pentru asemenea obiective de investiții. Situația de pe teren arată clar delăsare și nepăsare din partea autorităților locale față de un fenomen tot mai frecvent și mai „normal” la noi în țară.

Această problemă mi-a fost adesea la cunoștință în cadrul activității parlamentare din teritoriu, motiv pentru care m-am adresat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, pentru a afla, de pildă, stadiul reabilitării reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Suceava între anii 2016-2020. De asemenea, am sesizat Agenția pentru Mediu Suceava și Direcția de Sănătate Publică Suceava, pentru a le face cunoscută situația unor blocuri inundate dintr-un cartier câmpulungean. Probleme de felul acesta sunt zeci, poate chiar sute într-un singur sezon. Ceea ce este dramatic, însă, este că se repetă mereu același scenariu, iar acest lucru arată în mod clar lipsa unor lucrări solide, temeinice, făcute după toate standardele inginerești la sistemele de canalizare. Și, cu toate că unele localități urbane arată „bine” atunci când e vreme frumoasă, realitatea iese la iveală atunci când se manifestă fenomene extreme, precum ploile torențiale.

Acest lucru arată negru pe alb că edilii multor localități din România sunt preocupați mai degrabă de cosmetică, decât de rezolvarea temeinică a problemelor cetățenilor prin lucrări solide de infrastructură. Este adevărat că s-a construit foarte mult în România în ultimul deceniu, dar imobilele noi au fost racordate la aceleași sisteme depășite de apă și canalizare. Ne întoarcem, așadar, la aceleași probleme.

Având în vedere această situație, solicit Guvernului să conceapă și să lanseze un nou program pentru reabilitarea sistemelor de apă și canal mai ales în zonele afectate. La fel de important, solicit Ministerului Mediului să organizeze în toate localitățile din județul Suceava acţiuni de verificare privind:

  • deşeurile şi materialele lemnoase de pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor ;
  • depozitele de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite;
  • modul în care au fost realizate și întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi.

 Declarație de presă Camera Deputaților

Distribuie

Articole Similare

Close