Am deschis porțile unui nou birou parlamentar la Chișinău

Am deschis porțile unui nou birou parlamentar la Chișinău

Am deschis porțile unui nou birou parlamentar la Chișinău

În calitate de deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Salvați România (USR) și ales în Circumscripția nr. 43 - Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, am inaugurat duminică, 4 august 2019, un nou birou parlamentar la Chișinău, în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru destins și informal. 

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai mediului politic, civic și cultural din Republica Moldova, reprezentanți ai filialelor USR Diaspora (George Teodorescu), USR Târgu-Mureș (Ovidiu Chiorean), USR Bistrița-Năsăud (Paul Sămărășan și Zaharie Pop) și USR Câmpulung Moldovenesc (Cristina Piticari, Ionuț Nisioi și Ioana Nisioi), precum și consilierii parlamentari Dan Pașcău, Marius Sandu, Cristian Iaz, Irina Olari și Marina Dodici, șef cabinet.

Obiectivul meu este să fiu cât mai aproape de cetățenii români din Republica Moldova, pentru a le afla problemele și pentru a-i sprijini în rezolvarea acestora din poziția de parlamentar al României. De asemenea, având în vederea înrudirea lingvistică, istorică, culturală și de credință între românii din țară și moldovenii de peste Prut, doresc să consolidăm și mai mult legăturile dintre națiunile-surori.

Relația dintre cele două țări surori este una foarte specială: pe lângă unitatea lingvistică, istorică, culturală și de credință, ceea ce ne mai unește este și dorința și disponibilitatea cooperării în planul dezvoltării economice. De-a lungul activității mele, am căutat să întăresc pe calea diplomației parlamentare legăturile de fraternitate dintre cele două state. Deschiderea unui birou parlamentar la Chișinău nu va face decât să contribuie la consolidarea acestui atașament bilateral și să răspundă unor nevoi punctuale, pe care cetățenii români și moldoveni deopotrivă le resimt în relația lor cu autoritățile publice.

În cadrul evenimentului, mi-am prezentat activitatea parlamentară derulată în sprijinul consolidării relațiilor României cu Republica Moldova. De-a lungul mandatului său, am avut numeroase întrevederi cu reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova (Parlament, Guvern, alte instituții și organizații), în cadrul cărora mi-am reafirmat de fiecare dată disponibilitatea colaborării și sprijinul foarte concret al Statului român pentru un parcurs european al Republicii Moldova. Am participat de asemenea și la inaugurarea mai multor grădinițe renovate prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, beneficiari direcți fiind peste 200.000 de persoane, copii, părinți, personal didactic și tehnic. Merită amintit că numărul copiilor care frecventează acum grădinițele renovate cu sprijinul României depășește cifra de 80.000. Am ținut să amintesc și despre oportunitățile pe care le au la dispoziție studenții moldoveni când vine vorba de România: burse de studiu, stagii de practică, oferte de angajare în mediul privat, posibilitatea de a acumula experiență profesională în cadrul birourilor sale parlamentare, precum și șansa de a cunoaște din interior activitatea din Parlamentul României prin activități de voluntariat și vizite ghidate la Palatul Parlamentului.

În cei peste 10 ani petrecuți în străinătate mi-am dat seama că o comunitate prosperă este o comunitate în care grija pentru cei din jur și pentru binele comun nu sunt cuvinte fără conținut. Un lucru extraordinar pe care cetățenii îl pot face este să se implice activ în expunerea problemelor pe care le întâmpină, dar și să ia parte la rezolvarea lor. O comunitate puternică este o comunitate implicată și interesată de rezolvarea problemelor comune. De aceea îi invit românii din Republica Moldova să îmi comunice problemele și provocările pe care le întâmpină în relația cu Statul român.

În continuare, am dezbătut liber în jurul unor teme importante pentru legăturile culturale, economice și politice dintre România și Republica Moldova. Am discutat și despre relațiile românilor din comunitățile istorice românești cu Statul român, despre dubla cetățenie în România și despre provocările etnicilor români din Moldova și Ucraina. În final, țin să le mulțumesc tuturor participanților pentru prezență și să adresez deopotrivă românilor și moldovenilor de pe teritoriul Republicii Moldova invitația de a mă contacta în vederea stabilirii unor audiențe la cabinetului parlamentar de la Chișinău.


Informații de contact:

Deputat Nicolae Daniel Popescu
Camera Deputaţilor, Parlamentul României
Cabinet Parlamentar Chișinău
Str. Bulgară, Nr. 34
Telefon Cabinet / Programări: +40 752 383 427
Web: https://www.daniel-popescu.ro/solicitati-o-audienta/
E-mail: daniel.popescu@cdep.ro

 

Distribuie

Articole Similare

Close