Am participat la Forumul de Securitate de la Varșovia

Am participat la Forumul de Securitate de la Varșovia

Am participat la Forumul de Securitate de la Varșovia

Am participat în zilele de 24 și 25 octombrie 2018, alături de reprezentanți ai Ambasadei României în Republica Polonă și doi dintre reprezentanții României la New Security Leaders (NSL) program, la Forumul de Securitate de la Varșovia, una dintre cele mai însemnate conferințe în materie de securitate din Europa Centrală și de Est. În cadrul intervențiilor male am prezentat principalele provocări de securitate cu care se confruntă regiunea și am reliefat importanța consolidării relației regionale și a relațiilor transatlantice ca elemente-cheie în domeniul securității.

Forumul de Securitate din Varșovia este un eveniment de importanță regională, care se concentrează asupra preocupărilor curente de securitate la nivel regional și global, oferind cadrul unui dialog substanțial între actori politici, militari, experți și universitari. Sesiunile din cadrul evenimentului de anul acesta au inclus teme precum: dezinformarea și securitatea cibernetică, industria de apărare, cooperarea regională, securitatea în regiunea Mării Negre și a Mării Baltice, viitorul NATO, politica de securitate și de apărare comună a UE, relațiile cu Federația Rusă, securitatea energetică și extinderea UE în Balcanii de Vest.

În cadrul discuțiilor cu omologii mei din comisiile de apărare din Parlamentele polonez, german și lituanian, am punctat consecințele pozitive ale îndeplinirii angajamentelor României privind creșterea la 2% din PIB a bugetelor destinate apărării.

Dezbaterile au adus în prim plan nevoia dezvoltării industriilor de apărare locale printr-o serie de parteneriate între țări europene, dar și necesitatea creșterii finanțării pentru proiectele din domeniul cercetării militare. Mobilitatea militară a fost o altă componentă importantă a discuțiilor, întrucât acest aspect contribuie semnificativ la consolidarea întregului flanc estic al NATO în actualul context de securitate regională.

Tot cu ocazia vizitei în Polonia, am participat în data de 23 octombrie la celebrarea Zilei Armatei la Ambasada României la Varșovia. Ambasada României a găzduit vernisajul expoziției fotografice dedicate Primului Război Mondial «Frontul românesc» și recepția ocazionată de Ziua Armatei Române. Expoziția a fost organizată  de Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Biroul Atașatului român al Apărării la Varșovia și a evocat o serie de operațiuni ale Armatei Române în timpul Primului Război Mondial.

Distribuie

Close