Am prezentat deputaților dosarul absurd al unei gropi de gunoi construite cu fonduri europene în Pasul bucovinean Mestecăniș

Am prezentat deputaților dosarul absurd al unei gropi de gunoi construite cu fonduri europene în Pasul bucovinean Mestecăniș

Am prezentat deputaților dosarul absurd al unei gropi de gunoi construite cu fonduri europene în Pasul bucovinean Mestecăniș

Am adus în atenția colegilor deputați situația absurdă și eminamente contrară oricărui principiu ecologic și turistic, legată de construcția unei gropi de gunoi în Pasul bucovinean Mestecăniș. Le-am cerut cu această ocazie colegilor parlamentari sprijinul pentru oprirea definitivă a proiectului și refacerea vegetației afectate de lucrările derulate sub comanda Consiliului Județean Suceava.

Intervenția mea se înscrie în contextul demersului Consiliului Județean Suceava de a construi o uriașă groapă de gunoi în vârful Pasului Mestecăniș, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina și din întreaga țară. Pasul Mestecăniş, se află în imediata vecinătate a drumului european ce face legătura între Moldova și Ardeal și este situat la peste 1.000 de metri altitudine. Pasul este renumit pentru frumusețea peisajelor și natura sa sălbatică, neafectată de intervenția omului.

Lucrările pentru construirea gropii de gunoi (acum finalizată) au început acum mai bine de 5 ani, iar de atunci o întreagă suprafață de teren a fost decopertată. Toată construcția a costat 7 milioane de euro - fonduri europene. Localnicii din zonă au susținut încă de la început că aceasta groapă de gunoi le va afecta gospodăriile și va distruge orice șansă de a-și câștiga traiul din turism. Din acest motiv au formulat o petiție pe lângă Tribunalul Suceava privind anularea acestui proiect dezastruos pentru protecția mediului și pentru turism. Tribunalul Suceava le-a dat câștig de cauză și a dispus suspendarea autorizației de construire pentru depozitul de deșeuri, dar decizia nu este una definitivă.

În paralel, de la începutul anului 2018, în legătură cu acest proiect a fost deschis un dosar penal pentru mai multe infracțiuni, iar procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă de dosar, au audiat deja mai multe persoane. Conform plângerii înregistrate la DNA, o serie de instituții publice sunt acuzate de infracțiuni de fals intelectual și abuz în serviciu. Printre acestea se numără: Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Sucursala Regională CFR Iași și Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.

Pe acest fond, declar că susțin întru totul demersurile localnicilor, decizia Tribunalului Suceava și ancheta DNA Suceava și voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca Pasul Mestecăniș să redevină ceea ce a fost înainte de demararea proiectului. Pe lângă afectarea directă a localnicilor, întreg mediul înconjurător ar avea de suferit odată cu instalarea depozitului de gunoi: peisaje unice vor fi cu totul compromise, vegetația - distrusă, animalele sălbatice - puse în pericol. Un întreg ecosistem ar pieri din cauza unei decizii politice pe cât de absurde, pe atât de înspăimântătoare. Mă șochează de-a dreptul acest demers al Consiliului Județean Suceava, care ignoră orice logică elementară în materie de turism, ecologie, protecție a mediului și branding de țară. Am călătorit mult și am locuit în diaspora mai bine de zece ani. Dar nicăieri în lumea nu mi-a fost dat să văd așa ceva: distrugerea golănească a mediului înconjurător prin gropi de gunoi cocoțate la altitudini de 1.000 de metri. Ceea ce e și mai trist e că această aberație a fost finanțată din fonduri europene.

În intervenția mea de la tribuna Parlamentului, am susținut în mod ferm în fața colegilor parlamentari cauza anulării definitive a proiectului, refacerea vegetației afectate de lucrările de amenajare a gropii și tragerea la răspundere a celor care vor fi găsiți responsabili de acest proiect aberant.

Comunicat de presă: http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=17880

Distribuie

Articole Similare

Close