Deputatul Daniel Popescu - prezent la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la București

Deputatul Daniel Popescu - prezent la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la București

Deputatul Daniel Popescu – prezent la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la București

Inițiativa celor trei Mări -- Baltică, Adriatică și Neagră -- este un proiect regional ce reunește următoarele țări: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Ea a fost lansată în 2015 la Adunarea Generala ONU de la New York ca o inițiativă a președintelui polonez Andrzej Duda și a președintelui Croației, Kolinda Grabar-Kitarović. În 2017, la cel de-al doilea forum al inițiativei, a participat și președintele american Donald Trump. În acest an, România a asumat organizarea forumului la București în zilele de 18 și 19 septembrie 2018.

România este un important pilon regional al stabilității și securității continentului european, iar proiectul inițiativei Celor Trei Mări poate fi considerat un demers ce unește Nordul cu Sudul continentului. Cum anume? Prin cooperare concretă în domeniul energetic, al infrastructurii de transport și de comunicații între statele membre.

Prezent la discuțiile și dezbaterile la care care au participat experți, diplomați și politicieni din toate țările invitate, domnul deputat Daniel Popescu a apreciat importanța unei asemenea inițiative pentru România. Inițiativa propune reducerea decalajelor de dezvoltare dintre vechile și noile state membre ale UE prin proiecte de creștere a interconectivității și prin cooperare în trei domenii-cheie: energetic, de transporturi, digital. Din punct de vedere geopolitic, țările participante formează un veritabil coridor de securitate, cuprins între Marea Baltică și Marea Neagră. În cadrul acestuia, așa cum a observat un analist pe probleme de geopolitică, Polonia și România pot reprezenta pietre de temelie în cadrul Inițiativei celor Trei Mari pe dimensiunea de securitate, din considerentul că cele două țări membre dispun de cele mai semnificative capabilități militare.

În cadrul forumului au fost dezbătute o serie de proiecte concrete de interconectare a Nordului și Sudului Europei. În materie de transport, interesante au fost pozițiile oficialilor și experților statelor participante asupra nevoilor și oportunităților de eficientizare a sistemului de transport feroviar, maritim, rutier și aerian. La acest capitol, merită menționate proiecte precum:

  1. „Rail 2 Sea”, propus de România. Acesta are în vedere „modernizarea și dezvoltarea rutei feroviare Gdansk (Polonia) – Constanța (România)". Proiectul are însă ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială, cât și pentru transportul rapid al forțelor și echipamentelor militare pe teritoriul României, lungimea totală fiind de 3.663 km.
  2. „Via Carpathia”, propus de Polonia. Este vorba de un coridor rutier nord-sud, din Lituania și până în Grecia, ce trece și prin România. Proiectul poate aduce beneficii rutelor de transport din interiorul, dar și din exteriorul UE, precum și celor care duc spre Balcani.
  3. „Danube-Oder-Elbe Connection”, propus tot de Polonia. Acesta presupune construirea legăturilor ce lipsesc din coridorul navigabil Dunăre-Oder-Elbe, o conexiune ce leagă Polonia, Cehia și Slovacia de rețeaua europeană de căi navigabile interioare.

La capitolul energie, merită amintit proiectul BRUA, propus de Romania. Gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria este susținut de Comisia Europeană și are importanță națională și regională, întrucât duce la diversificarea surselor de gaz.

În ceea ce privește domeniul digital, demn de menționat este proiectul „3 Seas Digital Highway”, lansat de Polonia. Acesta are ca scop conectarea digitală a țărilor occidentale și a Europei de Est. Cu titlu de exemplu, în 2015 a fost lansată cu succes rețeaua de fibră optică „Autostrada Baltica”, ce leagă Tallinn de Frankfurt prin Riga, Vilnius, Varșovia și Berlin. În mod similar, proiectul „3 Seas Digital Highway" propune ca Inițiativa celor Trei Mări să contribuie la dezvoltarea de-a lungul axei nord-sud a unei infrastructuri digitale reziliente din punct de vedere cibernetic.

Toate proiectele care au fost discutate în cadrul Summit-ului și care vor trece la etapa de realizare merită urmărite îndeaproape și încurajate de toți factorii care au putere de decizie în acest demers regional. Domnul deputat Daniel Popescu va depune toate diligențele care țin de competența domniei sale pentru a contribui la promovarea și realizarea proiectelor, precum și la continuitatea Inițiativei celor Trei Mări.  

Distribuie

Close