Solicit rezolvarea situațiilor profund nedrepte în care se află urmașii grănicerilor, proprietari de drept ai pădurilor grănicerești moștenite!

Solicit rezolvarea situațiilor profund nedrepte în care se află urmașii grănicerilor, proprietari de drept ai pădurilor grănicerești moștenite!

Solicit rezolvarea situațiilor profund nedrepte în care se află urmașii grănicerilor, proprietari de drept ai pădurilor grănicerești moștenite!

Am vorbit de la tribuna parlamentului despre situația profund nedreaptă în care se află actualmente proprietarii de păduri grănicerești din unele localități din România. Aceștia se află în situația de a fi deposedați de proprietățile pe care le-au moștenit pe drept ca urmași ai grănicerilor de unele autorități locale, care încearcă să treacă aceste păduri în domeniul public sau privat al localităților. În intervenția mea am susținut în fața colegilor deputați cauza moștenitorilor legitimi de păduri grănicerești, și am făcut un apel la colegii parlamentari să se implice în rezolvarea situațiilor în care acești urmași sunt nedreptățiți prin deposedarea abuzivă de proprietățile lor.

Problemele legate de nerecunoașterea și încălcarea flagrantă chiar de către autoritățile din mai multe localități din România a drepturilor de proprietate asupra pădurilor grănicerești pe care le au urmașii de drept ai grănicerilor nu sunt deloc noi și izolate. Una dintre cele mai mediatizate situații se petrece în județul Bistrița Năsăud, mai exact la Josenii Bârgăului, dar mai sunt și alte zone din România care se confruntă cu aceeași problemă.

Autoritățile locale din mai multe localități cu păduri grănicerești din România, cu sprijinul autorităților județene și de la nivel central acționează în mod cu totul abuziv în direcția luării în proprietate a pădurilor grănicerești ce aparțin de drept moștenitorilor legali ai grănicerilor. Există situații precum cea din Josenii Bârgăului, în care asociații de moștenitori ai grănicerilor s-au luptat inclusiv în instanță mai bine de 20 de ani pentru recâștigarea drepturilor firești de proprietate asupra pădurilor. De exemplu, în cazul pădurilor grănicerești de la Josenii Bârgăului, instanța a dat dreptate, într-o primă fază, moștenitorilor de drept ai grănicerilor prin anularea titlurilor de proprietate ale autorităților locale și județene asupra unor păduri moștenite de aceștia. La judecarea pe fond, solicitarea de anulare le-a fost respinsă, după care - la rejudecarea pe fond - li s-a dat din nou câștig de cauză. În prezent, lucrurile se află în faza de apel, pe care l-au solicitat - deși va părea greu de crezut - chiar reprezentanții autorităților locale, adică consilierii locali votați de cetățeni în Consiliul Local să le reprezinte interesele.

O astfel de situație nu este una izolată. Sunt multe cazurile în care proprietarii de drept asupra pădurilor își dispută în raport cu autoritățile propriul drept de proprietate. Iar de cele mai multe ori, în lipsa unui ajutor temeinic de specialitate, aceștia asistă neputincioși la deposedările comise de autorități. Trebuie amintită în acest context situația juridică a acestor păduri: acestea se află în proprietatea privată indiviză și indivizibilă a grănicerilor și urmașilor lor. Este vorba deci despre un drept de proprietate în comun asupra pădurilor, ce aparține grănicerilor și urmașilor legali, iar nu autorităților locale. Dar acest lucru nu le-a împiedicat ca de-a lungul timpului să transfere aceste proprietăți în domeniul public sau privat al localităților prin diverse tertipuri și portițe legale.

Însă dincolo de situația juridică, rămâne situația morală de abuz și nedreptate și realitatea cruntă de pe teren: locuitori deposedați de proprietate și de singura lor sursă de venit - pădurea și pășunea; oameni condamnați să rabde de frig și de foame, obligați fiind să cumpere lemnul care li se cuvine, de multe ori la supra-preț. În aceste condiții, am făcut un apel public la colegii parlamentari să aibă în vedere situația juridică a pădurilor grănicerești și să valorifice toate pârghiile legale de care dispun pentru rezolvarea cazurilor profund nedrepte în care se află urmașii grănicerilor și proprietarii de drept ai pădurilor moștenite. Mi-am încheiat intervenția asigurându-i pe colegii mei că voi continua să urmăresc aceste spețe și să fac tot ce îmi stă în putință pentru a apăra drepturile de proprietate pe care autoritățile locale le încalcă abuziv.

Distribuie

Articole Similare

Close