Ce este Brexit-ul și cum ne afectează?

Ce este Brexit-ul și cum ne afectează?

Ce este Brexit-ul și cum ne afectează?

În calitate de român care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani și care cunoaște din experiență problematica din jurul Brexit-ului, consider că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo și asupra celor care intenționează să emigreze în UK. Comunitatea de noastră din Marea Britanie a crescut considerabil în ultimii ani, date fiind perspectivele și evoluțiile economice și politice din România, dar și faptul că restricțiile pe piața forței de muncă din UK au fost ridicate pentru cetățenii români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2014.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană vineri, 29 martie 2019, la ora 23:00 GMT, după ce cetățenii acestei țări au votat în proporție de 51,9% (față de 48,1%) în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE la referendumul organizat în 2016. Regatul Unit și UE au negociat mai mult de un an de zile asupra termenilor în care se va petrece în practică desprinderea țării de colosul european. La 1 februarie 2017, după peste 17 ore de dezbatere, parlamentarii britanici au aprobat cu un număr de voturi covârșitor (498 pentru și 114 contra) ieșirea din UE, acordându-i Guvernului condus de Theresa May posibilitatea declanșării procedurii Brexit. La 29 martie 2017, Guvernul britanic a declanșat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi a început în mod oficial negocierile pentru a ieși din Uniunea Europeană. Primul pas a fost înmânarea unei scrisori adresate președintelui Consiliului European prin intermediul reprezentantului permanent al Marii Britanii în UE. La alegerile parlamentare anticipate din 8 iunie 2017, atât partidul conservator cât și cel laburist s-au angajat în manifestele/programele politice să părăsească UE și uniunea vamală,  respectând astfel rezultatul referendumului din 2016.

Spre sfârșitul anului 2018, guvernul de la Londra a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană, care a fost însă respins cu o largă majoritate de parlamentarii britanici în data de 15 ianuarie 2019. În data de 16 ianuarie, Guvernul britanic a supraviețuit moțiunii de cenzură, cu 325 de voturi pentru menținerea acestuia și 306 împotrivă. În acest context, premierul britanic a prezentat luni, 21 ianuarie, o nouă propunere de acord și a făcut o declarație privind pașii următori, iar în data de 29 ianuarie va avea loc în Camera Comunelor dezbaterea și votul asupra noului plan („Planul B”). Cele 27 state membre ale UE vor trebui să aprobe și ele acest acord.

În declarația sa de pe 21 ianuarie, Theresa May a menționat că va elimina taxa de 65 de lire plătită de cetățenii europeni care aplică pentru statutul de rezident permanent (banii vor fi returnați celor care au apucat deja să plătească). Premierul a mai declarat că se va concentra obținerea unor concesii din partea Uniunii Europene pe clauza de "backstop" (plasa de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, cu respectarea în totalitate a acordului de la Belfast. Clauza prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când UK şi UE vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere - motivul principal pentru care deputaţii britanici susţinători ai ieşirii din UE au respins acordul. Premierul britanic a respins și ideea unui al doilea referendum, despre care a spus că ”distruge coeziunea socială și va submina încrederea în democrație”.

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării vreau sa îi asigur pe toți cetățenii români din Marea Britanie (și nu numai) de faptul că voi urmări îndeaproape cursul evenimentelor din aceste zile pe tema #Brexit și voi face tot posibilul pentru buna și corecta lor informare. Singurul lucru pe care aș dori să îl transmit este să urmărim cu calm, răbdare și atenție evenimentele politice care se desfășoară în aceste zile în UK, fără însă a trage concluzii pripite și fără a crea panică și îngrijorare.

Parlamentarii britanici pot depune amendamente pană marți 29 ianuarie, când vor fi supuse la vot în cadrul dezbaterilor privind noul proiect privind retragerea UK din UE. Ne aflăm în continuare la începutul unui proces foarte laborios, iar exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE se derulează într-un context european extrem de complex. În Marea Britanie se află una dintre cele mai importante comunități românești situate în afara granițelor țării, adică aproximativ 411.000 de români (după unele estimări, acest număr este însă mult mai mare).

Merită să îi asigurăm totodată pe cetățenii români că drepturile cetățenilor europeni și britanici vor fi protejate și după producerea Brexit-ului (cel puțin până la sfârșitul perioadei de tranziție). Ca atare, aceștia vor putea să muncească și să studieze acolo unde locuiesc în prezent, iar membrii familiilor lor li se vor putea alătura. Acesta este un aspect extrem de important pentru România, dat fiind numărul deosebit de mare de cetățeni români care locuiesc pe teritoriul britanic.

În final, merită amintit faptul că mai mult de 3 milioane de cetățeni ai UE trăiesc în Regatul Unit, iar peste un milion de cetățeni britanici locuiesc în țări europene.

 

Distribuie

Articole Similare

Close