Îi asigur pe românii din UK de sprijinul meu pentru o informare corectă și obiectivă privind Brexit-ul

Îi asigur pe românii din UK de sprijinul meu pentru o informare corectă și obiectivă privind Brexit-ul

Îi asigur pe românii din UK de sprijinul meu pentru o informare corectă și obiectivă privind Brexit-ul

Ca vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, vreau să îi asigur pe cetățenii români din Marea Britanie de monitorizarea permanentă privind procesul Brexit-ul - în momentul de față nu sunt motive reale de îngrijorare. Având în vedere că procesul de negociere privind Brexit-ul este în plină desfășurare în Parlamentul britanic, nu pot fi făcute aprecieri clare cu privire la deznodământul acestuia. Ceea ce contează în primul rând este ca cetățenii români să rămână informați corect și să privească speculațiile din presă cu precauție și moderație. Oricare ar fi rezultatele întregului proces de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, cetățenilor români le vor fi respectate drepturile la fel ca în cazul oricărui cetățean al Uniunii Europene. Informarea anterioară privind Brexit se găsește aici

Ca om care a locuit și profesat pe teritoriul britanic pentru mai mult de 10 ani și care cunoaște din experiență personală problematica din jurul Brexit-ului, consideră că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le va avea asupra celor care muncesc sau studiază acolo. Drept urmare, mă informez permanent din surse oficiale și din presă cu privire la derularea Brexit-ului, căutând totodată să ofer cetățenilor români din țară și din străinătate date sigure și obiective despre cum îi va afecta pe aceștia un asemenea deznodământ politic.

Până în acest moment, tot ce se știe despre acordul de negociere dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit-ul este că acesta a fost respins de parlamentarii britanici și că Guvernul de la Londra caută modalități de a redeschide negocierile cu UE pentru a-l perfecta. Între timp, ieri 29 ianuarie, membrii Parlamentului britanic au votat împotriva propunerii de amânare a Brexit-ului, care ar fi putut să împiedice plecarea Regatului Unit din UE fără nicio înțelegere. De asemenea, tot aseară aceștia au votat o serie de amendamente la planul privind Brexit-ul înainte ca Theresa May să caute o renegociere a acestuia cu UE.

Printre altele, prim-ministrul a cerut parlamentarilor să sprijine un amendament care ar propune „aranjamente alternative” la controversatul plan privind granița irlandeză -- „the backstop plan”. Potrivit variantei inițiale, ar fi lăsată deoparte verificarea mărfurilor și a persoanelor care se întorc la granița cu Irlanda de Nord, ceea ce creează îngrijorări în rândul unora din parlamentarii britanici, care se tem că astfel Marea Britanie ar rămâne legată de normele UE pe termen nelimitat.

În ciuda „apetitului limitat” pe care UE îl are pentru redeschiderea negocierilor privind acordul cu UK, prim-ministrul britanic a dat asigurări că poate face acest lucru.

Voi continua să urmăresc îndeaproape negocierile care au loc atât pe teritoriul britanic, cât și în plan european în ceea ce privește Brexit-ul, pentru a oferi o cât mai bună informare a cetățenilor români din străinătate care sunt direct interesați de această problematică. Nu în ultimul rând, deputatul USR îi invită pe toți cei care au nelămuriri specifice despre această chestiune și care nu găsesc răspunsuri în presa din țară sau din străinătate să îi transmită întrebările lor către daniel.popescu@cdep.ro și/sau www.daniel-popescu.ro, pentru a le putea adresa.

Distribuie

Close