Am interpelat Ministerul Educației în legătură cu sprijinul acordat elevilor participanți la concursuri internaționale

Am interpelat Ministerul Educației în legătură cu sprijinul acordat elevilor participanți la concursuri internaționale

Am interpelat Ministerul Educației în legătură cu sprijinul acordat elevilor participanți la concursuri internaționale

Am transmis în data de 23.10.2018 o interpelare către Ministerul Educației Naționale, prin care solicit doamnei Ministru detalii despre politica ministerială legată de susținerea, recunoașterea și recompensarea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade naționale și concursuri internaționale. Răspunsul primit din partea ministerului conține o serie de precizări care merită aduse în atenția publicului, spre mai buna sa informare.

Interpelarea formulată vine pe fondul unui caz recent, care a fost semnalat în spațiul public, cel al elevului din clasa a X-a a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, care a câștigat medalia de aur la cea de-a 23-a Olimpiada Internațională de Astronomie, desfășurată în Sri Lanka. Cu această ocazie, în spațiul public s-a dezbătut intens implicarea statului român în subvenționarea unor cheltuieli de participare, motiv pentru care am adresat doamnei Ministru câteva întrebări referitoare la:

  • Strategia și politica ministerului și a instituțiilor descentralizate în ceea ce privește încurajarea participării elevilor români de la toate nivelurile de studiu la concursuri internaționale prestigioase
  • Criteriile de selecție a participanților și a concursurilor la care se poate participa și în ce constă sprijinul material sau de altă natură care se acordă în aceste cazuri
  • Mediul sau mediile de diseminare a acțiunilor de sprijin public material și nu numai pentru elevii participanți la competiții internaționale, precum și a rezultatelor obținute de aceștia ca urmare a acestor participări;
  • Mediul sau mediile în care sunt făcute publice criteriile de acordare de sprijin pentru elevii participanți la competiții internaționale;
  • În ce a constat sau va consta sprijinul material ce a fost acordat sau va fi acordat în cazul elevului menționat mai sus și câte solicitări s-au înregistrat în ceea ce privește acordarea de suport financiar pentru participarea la competiții internaționale.

În răspunsul trimis, Ministerul a oferit o serie de informații și precizări relevante pentru opinia publică. Mai întâi, a menționat că toate activitățile subsecvente selecției, pregătirii și deplasării elevilor la competițiile internaționale sunt finanțate de Ministerul Educației Naționale. Mai apoi, se precizează în document că se acordă premii și burse laureaților și profesorilor pregătitori, precum și școlilor de unde provin, scopul fiind acela de a a stimula continuarea și îmbunătățirea performanței atât a elevilor, cât și a profesorilor. Se menționează, de asemenea, în nota de răspuns de bursele pentru tinerii cercetători „Carol I”, prin care se are în vedere determinarea celor mai buni elevi să-și continue studiile în România și să se orienteze spre o carieră didactică universitară și/sau de cercetare în universități din țara noastră. În al treilea rând, Ministerul a făcut precizarea că stabilirea calendarului concursurilor internaționale la care România participă se face anual și cuprinde peste 35 de competiții.

Cât privește situația elevului olimpic de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, se precizează că acesta a făcut parte din echipa reprezentativă a României, Ministerul Educației Naționale fiind cel care a suportat toate cheltuielile de transport, diurnă, viză și taxă de participare. În baza medaliei de aur obținute la Olimpiada Internațională de Astronomie din anul 2018, elevul va beneficia de premiul acordat pentru calitatea sa de olimpic internațional, va beneficia timp de 12 luni de bursa de merit olimpic, iar unitatea școlară de proveniență va primi un premiu egal cu cel primit de elev.

În contextul celor prezentate mai sus, salut implicarea Ministerului Educației Naționale în susținerea financiară a elevilor participanți la concursuri internaționale. De asemenea, consider că acțiunile Ministerului de recunoaștere și recompensare a elevilor cu rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale nu pot avea decât efecte benefice asupra performanței școlare din România.

Distribuie

Articole Similare

Close