Deputatul USR de diaspora Daniel Popescu a participat la audierea a trei propuneri de Ambasadori

Deputatul USR de diaspora Daniel Popescu a participat la audierea a trei propuneri de Ambasadori

Deputatul USR de diaspora Daniel Popescu a participat la audierea a trei propuneri de Ambasadori

Domnul deputat Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 - Diaspora, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a participat la audierea a trei propuneri de ambasadori, transmise de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile din Belgia, Armenia, Lituania și Letonia. Participarea la audiere a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor a fost o premieră binevenită, având în vedere mandatul și atribuțiile parlamentarilor de diaspora.

În intervențiile sale, domnul deputat USR a transmis ambasadorilor propuși de Ministerul Afacerilor Externe câteva aspecte de maximă importanță pentru activitatea diplomatică pe care o vor desfășura. Domnului Cornel Ionescu (propunerea MAE pentru poziția de ambasador în Armenia) i-a transmis rugămintea de a ține cont de implicațiile care derivă din poziția geopolitică a Armeniei și de a îmbunătăți relațiile dintre România și această țară în mod deosebit în domeniul educației. Promovarea învățământului superior românesc în rândul tinerilor armeni este una dintre măsurile care pot fi luate, România având universități apreciate în străinătate și ofertante din punctul de vedere al programelor de studii (multe dintre ele în limba engleză). Această măsură este una dintre multiplele modalități prin care studenții armeni se pot apropia de valorile europene pentru a și le putea însuși. Totodată, România ar avea ea însăși de câștigat din această deschidere către studenții străini, armeni și numai.

Mesajul domnului deputat Daniel Popescu către domnul Cosmin George Dinescu, propus de MAE pentru funcția de ambasador în Lituania și Letonia, a fost acela că viitorul ambasador are o mare responsabilitate în aceste două țări aflate la frontiera de est a UE și NATO. Cu Lituania și Letonia merită dezvoltate și consolidate relațiile în domeniul securității și apărării, dar și în educație și turism. Lituanienii și letonii sunt tot mai interesați să viziteze România, motiv pentru care este de maximă importanță ca oferta turistică a României să fie promovată și pe cale diplomatică. Creșterea interesului pentru turism și agroturism din partea celor două țări baltice ar ajuta enorm România; acest lucru ar putea duce inclusiv la creșterea frecvenței zborurilor Vilnius-București și Riga-București la deschiderea de noi rute și destinații de zbor în România.

În privința doamnei Andreea Păstârnac (propunerea MAE pentru poziția de ambasador în Regatul Belgiei), timpul scurt nu a mai permis intervenția domnului deputat, motiv pentru care acesta va trimite o adresă către MAE, care va conține o serie de sugestii pe care le-a primit din partea funcționarilor români din instituțiile europene din Bruxelles. Printre acestea se numără propunerea de a ține o legătură cât mai strânsă cu aceștia și de a folosi cât mai bine în folosul României această resursă umană extraordinară din instituțiile europene și în special din Bruxelles. Ambasada României în Regatul Belgiei are un rol determinant în asigurarea unui cadru care să îmbunătățească relația statului roman cu înalții funcționari din structurile europene, dar și cu români din alte categorii socio-profesionale. Potrivit domnului deputat, statul român ar trebui să facă pași suplimentari în direcția unei valorificări cât mai bune a expertizei profesionale și academice a românilor din Belgia, precum și a relațiilor de excepție pe care le-au construit acești profesioniști în capitala europeană. Este imperativ ca aceștia să fie implicați cât mai mult în diverse proiecte și activități, dacă se dorește cu adevărat să se lucreze la o viziune europeană și la politici europene în sprijinul României.

În final,  domnul deputat Daniel Popescu a dat asigurări că va urmări cu atenție evoluțiile viitorilor ambasadori.

Distribuie

Articole Similare

Close