“DNA-ul Pădurilor” a primit aviz favorabil în Comisia pentru agricultură şi silvicultură, respectiv în Comisia pentru apărare din Camera Deputaţilor

“DNA-ul Pădurilor” a primit aviz favorabil în Comisia pentru agricultură şi silvicultură, respectiv în Comisia pentru apărare din Camera Deputaţilor

“DNA-ul Pădurilor” a primit aviz favorabil în Comisia pentru agricultură şi silvicultură, respectiv în Comisia pentru apărare din Camera Deputaţilor

Proiectul USR privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DNA-ul Pădurilor) a primit marţi, 5 mai 2020, aviz favorabil de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

În calitate de co-iniţiator şi raportor al Comisiei privind propunerea legislativă PLx 121/2020 care vizează organizarea şi funcţionarea acestei Direcţii, salut decizia responsabilă a colegilor din Comisia de agricultură de a repune proiectul pe ordinea de zi a şedinţei de comisie şi de a oferi un vot pentru un aviz pozitiv cu privire la organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM).

Fac un apel către toate partidele parlamentare să nu blocheze proiectul la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor! Acest proiect va reprezenta o schimbare fără precedent în activitatea autorităţilor statului faţă de acest subiect şi o investiţie într-un trai mai bun al viitoarelor generaţii. Putem avea procurori specializaţi pe infracţiuni de mediu, poliţişti dedicaţi acestor teme şi specialişti care să lucreze împreună cu aceştia, astfel încât să scoatem România de pe lista ţărilor care nu se dedică protecţiei mediului, precum şi prezervării şi valorificării sustenabile a resurselor naturale.

Iniţiativa legislativă depusă în Parlament împreună cu colegii parlamentari USR din Comisiile Juridice şi de Mediu se pliază pe recomandările primite de la Grupul de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL) al Consiliului UE, de înfiinţare a unei structuri speciale de magistraţi şi de profesionalizare a acestora în domeniul infracţiunilor de mediu. Acelaşi grup a semnalat într-un raport din decembrie 2019 o serie de probleme semnificative în România, printre care se numără: lipsa unei cunoaşteri temeinice privind amploarea fenomenului de infracţionalitate în domeniul mediului, carenţa de date şi statistici concludente, inexistenţa unei prioritizări pentru rezolvarea acestei probleme, lipsa procurorilor şi judecătorilor specializaţi şi a cursurilor de formare în acest domeniu sau a unei structuri speciale a magistraţilor.

Ca o exemplificare privind constatările raportului GENVAL, va reamintesc, printre altele, de situaţia aberantă din punct de vedere juridic şi de mediu în care se află de ani de zile Pasul Mestecăniş, unde Consiliul Judeţean Suceava a luat decizia absurdă de a construi o groapă de gunoi. Proiectul aberant al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş, judeţul Suceava, pe lângă defrişările ilegale şi alte infracţiuni împotriva mediului din Bucovina, ar face obiectul activităţii procurorilor specializaţi de la Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu. În ciuda opoziţiei comunităţii locale, care se luptă de peste 12 ani împotriva unei asemenea absurdităţi, inclusiv în instanţă, şi a intervenţiilor mele în Parlament, în noiembrie 2019 a fost semnată recepţia finală a gropii de gunoi. Cu siguranţă acest lucru nu ar fi fost posibil dacă o instituţie precum Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu ar fi instrumentat lungul şir de ilegalităţi, minciuni, abuzuri şi fraude ale Consiliului Judeţean Suceava, Consiliului Local Pojorâta şi autorităţilor publice responsabile cu avizarea proiectului.

Deputații USR Bogdan Rodeanu și Daniel Popescu

Proiectul privind DNA-ul Pădurilor a primit în data de 22 aprilie aviz favorabil şi de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor. „Considerăm că trebuie să lucrăm împreună şi transpartinic, mai ales că cele mai relevante date din teren sunt deţinute chiar de colegii din executiv. Proiectul se află în circuitul parlamentar şi este susţinut de parlamentari de la mai multe partide politice. Cerem şi insistăm ca Guvernul să susţină această iniţiativă şi să trimită un punct de vedere cât mai urgent. Să nu uităm că prin acest proiect transmitem un semnal pozitiv atât Uniunii Europene, cât şi cetăţenilor că ne interesează şi dorim să protejăm pădurile României”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare.

USR face un apel la toate partidele şi la societatea civilă să sprijine înfiinţarea DNA-ului Pădurilor, prin care pădurile şi mediul din România să fie protejate şi apărate cu adevărat.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=19994

Foto - USR Galați

Distribuie

Articole Similare

Close