Fanatismul politic dăunează grav bunului simț

Fanatismul politic dăunează grav bunului simț

Fanatismul politic dăunează grav bunului simț

Iată-ne ajunși în pragul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie 2014. Paradoxal, similar cu fiecare tur de scrutin, nu prea avem opțiuni reale de vot. Cum locuiesc în Marea Britanie încă din 2007, vreau să fac câteva observații legate de modul în care înțeleg campania electorală din afara țării.

Fanatism politic in mediul online din diaspora

Fanatism politic in mediul online din diaspora

Fanatism politic in mediul online din diaspora

În primul rând, este  posibil ca aceasta să fie cea mai regretabilă campanie electorală de când România are parte de alegeri libere. Încă mai avem de suportat infamiile electorale din săptămânile 3-14 noiembrie, înaintea turului doi. Îndrăznesc să afirm că este pe cale să devină chiar mai ticăloasă decât campaniile electorale din 1990 și 1992. Lupta politică a depășit în 2014 cu mult recordurile anterioare în materie de demagogie și dezinformare. Mai mult, propaganda electorală s-a extins și în mediul online, fiind prezentă pe mai toate platformele de socializare online ale românilor de pretutindeni.

În al doilea, sunt șocat de înverșunarea și sălbăticia cu care anumite voci din străinătate aleg să își susțină prezidențiabili preferați sau partidele favorite, mai ales în mediul online. Nu mă refer aici la simpli simpatizanți, care își arată în mod civilizat susținerea pentru diverși candidați, ci la postacii și slugile de partid care răspândesc cu virulență mesaje electorale grobiene, ipocrite și depravate. Acești oameni, în multe cazuri "reprezentanți" ai unor "asociații" românești peste hotare, fac propagandă politică, deși statutul juridic al organizațiilor pe care le reprezintă îi împiedică să se implice în acțiuni politice. La fel de toxici în mediul online sunt mulți dintre parlamentarii afiliați sau nu unui partid, deci oamenii politici cu acte în regulă.

În al treilea rând, de ce românii din diaspora continuă să fie atacați în preajma alegerilor, deși foarte mulți trăiesc în țări care ne pot fi modele în materie de clasă politică? De ce continuăm să ne lăsăm manipulați cu atâta ușurință de clipuri electorale și persoane care inflamează toată această degringoladă politică? Oameni buni, să ne reamintim: noi suntem în exil tocmai din cauza partidelor care ne bagă acum pe gât candidați de paie, folosindu-se de bani deturnați din fonduri europene, din investiții în infrastructură, din educație, din sănătate etc. Rostul paralelor obținute din corupția sistemică susținută de toate guvernele de după 1989 se vede mai bine cu ocazia alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale. Apoi, crezând că numai PSD sau PDL fac pomeni electorale, mulți români de peste granițe dovedesc că sunt rupți în totalitate de realitățile din România.

Românii din străinătate care au văzut nivelul la care se face politică în alte țări, ar trebui să se detașeze pentru un moment de mesajele propagandistice ale agitatorilor, a căror sarcină este să se manifeste cât mai vizibil în această perioadă pe internet. Înainte să susțineți cu pasiune pe unul dintre candidații principalelor partide politice, gândiți-vă puțin la greutățile pe care le-am avut zi de zi în străinătate, în special din 2000 și până la momentul de referință 2014. Ce a făcut pentru noi Ion Iliescu sau Traian Băsescu, ori partidele care i-au ajutat să câștige alegerile? Cu ce s-a îmbunătățit situația noastră peste hotare sau a celor dragi de acasă? Fanatismul politic dăunează grav caracterului, sănătății sociale, dar mai ales bunului simț. Toate partidele politice românești actuale sunt în egală măsură responsabile pentru situația dezastruoasă în care ne aflăm.

În această campanie electorală se experimentează din plin tot felul de strategii ultramoderne de marketing politic și electoral, s-au creat clipuri și filmulețe electorale de păcălit naivii. În spatele montajelor video "cool" sunt aceleași clanuri malefice, răuvoitoare și incapabile să aducă soluții noi nu numai la dezastrul economic pe care l-au creat în ultimii 25 de ani, dar mai ales la provocările dinamice din noul context geopolitic regional și european. Votând acești candidați de paie, devenim complici cu ei la abuzurile economice, politice, culturale și sociale săvârșite asupra noastră de hoți, corupți, mincinoși și impostori.

Această postare este de fapt o scurtă cronică a unui eșec previzibil și inevitabil al schimbării clasei politice românești. Indiferent cine va ieși președinte în 2014, noi pierdem. Românii din străinătate se vor îndepărta și mai mult de visul unei reîntoarceri în patria natală în viitorul apropiat. Cei de acasă vor lucra și peste 5 ani pe salarii minime de 5-6 ori mai mici decât cele din vestul Europei.

Anul acesta se vor împlini 25 de la Revoluție. O revoluție confiscată în 1989 de grupări politice care acum se întrec în competiții electorale sub tot felul de sigle. Numele lor sunt vârfurile de lance care ne vor pecetlui soarta pentru încă cinci ani. Țineți-le minte, pentru că din cauza lor vom rătăci încă mult și bine prin deșerturile străinătății.

Distribuie

Close