Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei și Floreni, încă o lovitură grea pentru economia locală!

Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei și Floreni, încă o lovitură grea pentru economia locală!

Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei și Floreni, încă o lovitură grea pentru economia locală!

Hotărârea grupului francez Lactalis privind închiderii fabricilor de lapte de la Vatra Dornei și Floreni este complet defavorabilă economiei locale. Nu o spun doar în calitate de membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, ci ca bucovinean susținător și consumator de produse locale. O asemenea decizie reprezintă una dintre consecințele faptului că nu există transparență cu privire la facilitățile de care beneficiază sau ar trebui să beneficieze marii investitori în relația cu statul român, prin autoritățile locale și județene. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor și nu se asigură că investitorii străini își vor respecta angajamentele. 

Ca membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și industrie alimentară, apreciez că măsurile de compensație salariale oferite de companie nu rezolvă adevărata problemă, anume că autoritățile locale și județene nu sprijină în mod real investitorii. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor și nu se asigură că investitorii străini își vor respecta angajamentele.

În urmă cu o săptămână, în Țara Dornelor a fost organizată o vizită la nivel de prim-ministru, fiind prezent și ministrul agriculturii. Problemele mediului de afaceri locali puteau fi tranșate cu acea ocazie. Din păcate, în realitate, a fost doar un demers de pre-campanie electorală, de spălare a imaginii șifonate a președintelui actual al Consiliului Județean Suceava - domnul Gheorghe Flutur, care va candida pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean. Aceasta cu toate că baronul județului Suceava se face vinovat de criza de sănătate, numărul mare de decese în rândul sucevenilor,  dar și pentru situația economică precară din județul nostru.

În opinia mea, situația nefericită de la Floreni și Vatra Dornei arată că nu există transparență cu privire la facilitățile de care beneficiază marii investitori în relația cu statul român prin autoritățile locale și județene. În general, aceștia beneficiază sau ar trebui să beneficieze de facilități fiscale, de scutiri în ceea ce privește plata impozitelor, de suport financiar la investiții de infrastructură etc., care să-i sprijine în continuarea și dezvoltarea activității. Ministerului Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă ar trebui de asemenea să facă un control amănunțit cu privire la respectarea prevederilor contractuale în situația disponibilizărilor.

Închiderea fabricilor de la Floreni și Vatra Dornei ne arată că guvernanților și aleșilor locali nu le pasă de securitatea alimentară, care este la fel de importantă ca securitatea energetică. De pe urma acestei decizii de închidere a fabricilor au de suferit fermierii, și așa îngrijorați de prețurile foarte mici la lapte, dar și comunitatea locală: o mulțime de locuri de muncă dispar peste noapte, un brand renumit are de suferit și un întreg lanț de producție local nu mai funcționează. De asemenea, autoritățile locale pierd venituri din taxe și impozite.

În acest context, cred că este absolută nevoie de transparentizarea condițiilor în care unii investitorii (mai ales străini) devin jucători mari pe piața serviciilor alimentare din județul Suceava. În egală măsură, este imperativă promovarea unor forme asociative care ar permite producătorilor locali să aibă o voce unitară, să negocieze prețuri mai bune pentru materia primă pe care o furnizează - laptele, carnea, lâna, pieile de animale, fructele de pădure etc. În acest fel pot fi evitate situațiile care afectează economia locală și care au consecințe asupra securității alimentare și economice a județului.

Distribuie

Articole Similare

Close