La patru luni de la solicitare, CNAS încă nu a implementat procedura complementară de solicitare online a Cardului european de sănătate!

La patru luni de la solicitare, CNAS încă nu a implementat procedura complementară de solicitare online a Cardului european de sănătate!

La patru luni de la solicitare, CNAS încă nu a implementat procedura complementară de solicitare online a Cardului european de sănătate!

M-am adresat în octombrie 2019 Ministerului Sănătăţii pentru a solicita mai multe informaţii legate de cardul european de sănătate. Totodată, am solicitat completarea procedurii de eliberare a cardului de sănătate, astfel încât cererea de eliberare să poată fi completată şi depusă şi prin intermediul unei platforme digitale, aşa cum se întâmplă în alte state membre UE.

Este regretabil faptul că în 4 luni CNAS nu a reuşit să implementeze un simplu formular digital prin care cetăţenii să poată solicita cardul european de asigurat. Suntem la coada clasamentelor în UE când vine vorba de digitalizarea şi debirocratizarea unor servicii de bază. Toate statele UE, în afară de România, deţin platforme online sau digitale pentru solicitarea şi completarea cererii de eliberare a cardului european de sănătate. Doamna Adela Cojan este din 18 noiembrie 2019 noul preşedinte a CNAS, după ce fost numită de premierul Ludovic Orban, la propunerea ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

La o lună de la interpelare, în data de 15 noiembrie 2019, preşedintele CNAS anunţa că, citez: “analizează posibilitatea dezvoltării aplicaţiei cardului european de sănătate în aşa fel încât să nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurări de sănătate, iar cererea de eliberare a cardului să poată fi transmisă şi online".

Din octombrie-noiembrie 2019 şi până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Oamenii din diverse localităţi îmi scriu că trebuie să parcurgă zeci sau sute de kilometri pentru o simplă formalitate birocratică. Spre exemplu, ca să ajungă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Suceava, un solicitant din Poiana Stampei trebuie să piardă jumătate de zi, să parcurgă 260 km dus-întors (cam 5 ore cu maşina) pentru 3 minute cât durează să depună cererea la ghişeu. Sunt printre lucrurile ridicole pe care le întâlnim doar în România.

De asemenea, am indicat în interpelarea iniţială şi o serie de modele de bune practici din alte state, invocând totodată avantajele informatizării procedurii de eliberare a cardului european de sănătate. În răspunsul său, Ministerul a precizat o serie de date referitoare cardurile europene de sănătate eliberate până în anul 2019, inclusiv numărul lor, defalcat pe ani. Astfel, dacă în anul 2009 au fost eliberate 169.224 de carduri, în anul 2018 numărul lor a fost de 311.215, media fiind de 232.455 anual (totalul cardurilor eliberate în perioada 2009-2018 fiind de 2,324,552).

Procedura este dificilă şi anevoioasă atât pentru solicitant, cât şi pentru lucrătorii Caselor de Asigurări de Sănătate, pe când soluţia complementară la o astfel de abordare -- digitalizarea procedurii -- face ca paşii pentru obţinerea unui card european de sănătate să poată fi parcurşi mult mai rapid şi fără costuri suplimentare. Îl rog pe domnul ministru Victor Costache şi doamna preşedinte Adela Cojan să rezolve această problemă prin crearea unei platforme digitale în vederea completării formularului online şi a transmiterii tuturor documentelor doveditoare în format electronic (.pdf).

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=19554 

Foto - https://atelieruldestiri.ro/daniel-popescu-usr-am-cerut-cnas-sa-accepte-solicitarea-online-a-cardului-european-de-sanatate/

Distribuie

Articole Similare

Close