Mesajul anticorupție din Europa Centrală și de Sud-Est pierde o voce puternică

Mesajul anticorupție din Europa Centrală și de Sud-Est pierde o voce puternică

Mesajul anticorupție din Europa Centrală și de Sud-Est pierde o voce puternică

Despre demisia lui Wess Mitchell din funcția de Secretar de Stat Adjunct pentru Afacerile cu Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA

Vreme de 15 luni, dr. Wess Mitchell a ocupat funcția de secretar de stat adjunct la Biroul pentru Afacerile cu Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Începând cu data de 12 octombrie 2017, când și-a depus jurământul, și până în prezent, dr. Mitchell a fost responsabil pentru relațiile diplomatice cu 50 de țări din Europa și Eurasia, precum și cu NATO, UE și OSCE.

Înainte de a se alătura Departamentului de Stat, dr. Mitchell a petrecut doisprezece ani la Centrul pentru Analiză Politică Europeană (CEPA), un think-tank dedicat studiului Europei Centrale, al cărui co-fondator este. Acesta i-a fost președinte și director executiv în perioada 2009-2017, după ce, între anii 2006 și 2009, a ocupat funcția de director de cercetare. Potrivit Departamentului de Stat, dr. Mitchell a jucat un rol esențial în dezvoltarea CEPA ca lider transatlantic, având birouri în Washington DC și în Varșovia, Polonia.

În România dr. Wess Mitchell este cunoscut mai ales pentru mesajele puternice în favoarea statului de drept și a luptei împotriva corupției, pe care le-a transmis public cu prilejul vizitelor sale în țara noastră. De pildă, într-un discurs pe care l-a susținut la Facultatea de Drept a Universității București în iunie 2018, dr. Wess Mitchel afirma:

„SUA sunt alături de voi la fiecare pas. Aș vrea să ne gândim cât de departe a ajuns România. Acum 30 ani era printre cele mai sărace state din Europa, românii aveau 100 de dolari pe lună și multe zone erau neelectrificate. Acum România este parte din UE, economia României este printre cele mai dinamice. România a construit un sistem judiciar puternic și instituții anticorupție la care victimele comunismului nici măcar nu puteau sa viseze.”

(...)

„Fiecare țară din lume trebuie să lupte împotriva corupției; știți cât de periculoasă este corupția. Trebuie un sistem de legi bun, instituțiile din sistemul judiciar trebuie să apere legile. Vrem ca România să continue pe acest drum nu numai pentru binele cetățenilor, ci și pentru că reprezintă un model în fața vecinilor. România este un simbol al libertății la frontiera estică, ceea ce demonstrează că România s-a dezvoltat în regiune.”

Într-un asemenea context, plecarea dr. Wess Mitchell din funcția pe care a ocupat-o până în prezent reprezintă o pierdere însemnată inclusiv pentru România și mai ales pentru acea parte a României care luptă să rămână europeană și atlantică.

Însă demisia dr. Wess Mitchell este regretată puternic și în celelalte capitale europene care i-au apreciat activitatea și mai ales la Washington. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că dr. Mitchell „a avut o activitate remarcabilă în calitate de secretar adjunct. I-am apreciat sfatul și înțelepciunea cât timp a condus echipa noastră europeană din această administrație”.

De asemenea, vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson, l-a descris pe dr. Mitchell ca pe „un atlantist devotat, care și-a dedicat întreaga carieră pentru a-i pune pe aliați în fruntea strategiei naționale de securitate a SUA”, completând:

„Wess [Mitchell] înțelege că într-o epocă de mare competiție de putere, aliații noștri sunt cel mai mare avantaj strategic în raport cu adversarii noștri. (...) În timpul mandatului său, el a contribuit la mobilizarea eforturilor de a împiedica influența negativă a Rusiei în Europa, a contribuit la consolidarea prezenței NATO în Europa Centrală și la Marea Baltică, a depus eforturi diplomatice în Europa de Sud-Est, care au extins alianța și a asigurat vânzări de arme către Ucraina și Georgia prin interagenție.”

Tododată, Daniel Fried, fost secretar adjunct la Biroul pentru Afacerile cu Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA în perioada 2005-2009 și cu o carieră diplomatică de patruzeci de ani, a spus despre dr. Mitchell că este „unul dintre pilonii celor mai constructive idei de politică externă ale acestei administrații”.

Motivele care au stat la baza deciziei sale au fost „personale și profesionale”, așa cum însuși Wess Mitchell a precizat în scrisoarea sa de demisie adresată secretarului de stat american Mike Pompeo. Potrivit propriilor afirmații, dr. Mitchell a încheiat ceea ce și-a propus să facă și a venit timpul să petreacă mai mult timp alături de familia sa.

Dincolo de evenimentele și speculațiile legate de hotărârea demisiei sale, rămâne nu mai puțin adevărat faptul că dr. Wess Mitchell a jucat un rol esențial în construirea relațiilor euro-atlantice atât din pozițiile pe care le-a ocupat în cadrul Centrului pentru Analiză Politică Europeană, cât și din funcția de secretar adjunct la Biroul pentru Afacerile cu Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Speranța noastră, a tuturor celor care i-au urmărit activitatea și și i-au apreciat susținerea pentru consolidarea statului de drept în România și în alte țări ale Europei Centrale și de Est, este aceea că succesorul său îi va continua de pe aceeași poziție și cu aceeași maturitate eforturile. În actualul context intern și european, România are nevoie mai mult ca niciodată de aceste eforturi, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA rămânând cea mai importantă ancoră diplomatică pentru păstrarea stabilității economice, politice și militare în contextul apartenenței sale la UE și NATO.

Resurse:

  1. https://www.state.gov/r/pa/ei/biog/274754.htm
  2. https://twitter.com/SecPompeo/status/1087752461782343680
  3. https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/with-wess-mitchell-s-resignation-the-state-department-loses-a-committed-atlanticist
Distribuie

Articole Similare

Close