Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România arată dispreț total față de medicii specialiști din Moldova! Solicit și actualului ministru al sănătății Nelu Tătaru, îmbunătățirea procesului de autorizare a medicilor specialiști moldoveni!

Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România arată dispreț total față de medicii specialiști din Moldova! Solicit și actualului ministru al sănătății Nelu Tătaru, îmbunătățirea procesului de autorizare a medicilor specialiști moldoveni!

Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România arată dispreț total față de medicii specialiști din Moldova! Solicit și actualului ministru al sănătății Nelu Tătaru, îmbunătățirea procesului de autorizare a medicilor specialiști moldoveni!

După ce am făcut demersuri repetate în Parlament și pe lângă Ministerul Sănătății în vederea dinamizării procedurilor administrative de recunoaștere a titlurilor de medic specialist din Republica Moldova, în data de 26 iunie 2020, am revenit către Ministerul Sănătății cu o nouă solicitare, prin care am cerut o prezentare actualizată a stadiului în care se află acest proces. Tot prin această o nouă interpelare, i-am transmis ministrului actual al sănătății dificultățile pe care le întâmpină medicii români care solicită să le fie recunoscute calificările dobândite în Republica Moldova. 

Medicii moldoveni cu care am discutat în ultimii ani în cadrul audiențelor parlamentare din Chișinău, au deplâns, printre altele, atitudinea constant lipsită de respect și solicitudine a unor funcționari din Ministerul Sănătății și din cadrul Colegiului Medicilor. De asemenea, aceștia mi-au vorbit despre procedura greoaie de soluţionare a dosarelor și de durata excesiv de lungă de procesare a cererilor. Asta în condițiile în care mulți medici moldoveni (care dețin și cetățenie română) au primit deja oferte de angajare de la spitalele din România!

Am fost printre primii parlamentari români din această legislatură care au făcut demersuri pentru îmbunătățirea acestor proceduri. Din păcate, la acel moment guvernul PSD-ALDE nu a dorit nici măcar să caute soluții. Cu toate acestea, am continuat demersurile și, în 2019, am revenit asupra subiectului, am avut noi discuții, propuneri și noi interpelări către Ministerul Sănătății, condus de către PNL. La sfârșitul sesiunii parlamentare din 2019, am primit asigurări din partea fostului ministru al sănătății, domnul Victor Costache, că situația medicilor aplicanți era în curs de rezolvare. Toate solicitările noastre au rămas până acum fără efect, deși în februarie 2020 am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții ministerului sănătății, care și-au asumat că vor transmite către ministrul sănătății propunerile de completare a HG 764/2017 privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic eliberate de alte state.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, cererea de recunoaştere a titlului de medic specialist ar trebui soluţionată în maximum 90 de zile de la data înregistrării dosarului complet la Ministerul Sănătăţii. În realitate, unii medici aplicanţi aşteaptă soluționarea dosarelor de mai mulți ani. Așadar, suntem repetenți și la acest capitol în comparație cu celelalte state europene.

Este regretabil și rușinos faptul că procedura de autorizare a medicilor specialişti din Moldova durează atât de mult și că are un randament atât de scăzut, în condiţiile în care nevoia de medici specialişti în spitalele româneşti este foarte mare, mai ales în cele afectate de epidemia de COVID-19. Discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății au existat, dar rezultatele se lasă încă așteptate. Între timp, medicilor din Republica Moldova, care dețin inclusiv cetățenie română, le sunt blocate cererile de recunoaștere a titlurilor de medic specialist, mulți dintre ei neputând afla nici măcar informații despre stadiul de rezolvare a dosarelor.

Fac apel, în al 12-lea ceas, la Ministerul Sănătății și la Colegiul Medicilor din România să rezolve problema cu maximă urgență. România, ca stat membru UE, trebuie să îmbunătățească procedura de recunoaștere a titlurilor de medic specialist dobândit în afara spațiului comunitar. În plus, România trebuie sa cultive o relație privilegiată cu cetățenii români din Republica Moldova, date fiind legăturile strânse istorice, culturale și lingvistice.

---------

Interpelări și acțiuni anterioare în legătură cu numărul şi stadiul soluţionării cererilor de practică a medicilor specialiști din Republica Moldova:

Iulie 2020 - Stadiul soluţionării cererilor de recunoaştere a titlurilor oficiale de medic specialist eliberate de alte state. Progresele privind modificarea HG 764/2017 privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic (inclusiv din Republica Moldova)
- http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=60684&idl=1

Februarie 2020 - Întâlnire de lucru la Ministerul Sănătății - dezbaterea propunerii de modificare a HG 764/2017 privind privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic din alte state
- https://www.facebook.com/NDPopescu/posts/2795220077238981 

Februarie 2020 - Nouă discuție cu fostul ministru al sănătății, domnul Victor Costache, în vederea organizării unei întâlniri de lucru la Ministerul Sănătății
https://www.facebook.com/NDPopescu/posts/2785615661532756

Februarie 2020 - Ultima audiență parlamentară cu peste 20 de medici specialiști la cabinetul parlamentar din Chișinău
https://www.facebook.com/NDPopescu/posts/2768670413227281

Noiembrie 2019 - Situaţia întârzierii eliberării avizelor de practică de către Ministerul Sănătăţii - http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=58974&idl=1

Noiembrie 2018 - Situația deficitului de medici specialiști români. Stadiul soluționării dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova
http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=55449&idl=1

 

Distribuie

Articole Similare

Close