În ședința din 3 iunie și ulterior, pe 16 iunie, am cerut în scris Ministerului Mediului să NU elibereze Autorizaţia integrată de mediu pentru groapa de gunoi din pasul Mestecăniş.
În intervenţia din 3 iunie din Camera Deputaţilor, am scos în evidenţă încălcările grave ale legislaţiei privind mediul în proiectul gropii de gunoi din pasul Mestecăniş, proiect al Consiliului Judeţean Suceava finanţat cu 7 milioane de euro din fonduri europene. De peste 12 ani, locuitorii din comuna Pojorâta se luptă în instanţele de judecată cu autorităţile statului pentru a pune capăt unui proiect pe cât de aberant, pe atât de toxic pentru mediul înconjurător şi pentru comunitatea locală. Reamintesc cititorilor că în susţinerea acestei cauze au fost angrenaţi activişti de mediu, avocaţi, parlamentari şi jurnalişti, care au realizat numeroase articole şi reportaje despre acest proiect, aflat în acest moment în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Acest proiect nu este doar aberant, ci şi ilegal. Bucovina constituie una din cele mai frumoase zone turistice a ţării, o zonă în care agroturismul, agricultura ecologică şi produsele bio reprezintă un motor important al economiei. Turiştii tranzitează şi vor tranzita zona Pasului Mestecăniş, practic, vor trece la nici 50 m de depozitul de deşeuri. Impactul depozitului asupra cetăţenilor români sau străini este, aşadar, unul deosebit de extins, trecând cu mult dincolo de persoanele care locuiesc în zonă.
În intervenția din Camera Deputaților am enumerat motivele care arată în mod clar nelegalitatea acestui proiect şi impactul negativ asupra sănătăţii populaţiei, asupra mediului şi asupra economiei locale. Printre acestea menţionez: lipsa unei dezbateri publice în localităţile afectate direct de această construcţie și imposibilitatea de a se putea asigura funcţionarea în condiţii de siguranţă a depozitului având în vedere proximitatea sa faţă de zonele locuite. De asemenea, situarea depozitului de deşeuri în chiar centrul unei mari zone de păşunat dăunează grav activităţii economice de creştere a animalelor, provocând poluarea cu gaze toxice, bacterii şi alţi factori nocivi a zonei şi a suprafeţelor învecinate şi inclusiv a pânzei freatice de mică şi de mare adâncime din acest areal.
În urma solicitării Consiliului Judeţean Suceava de eliberare a Autorizaţei integrate de mediu pentru Depozitul “Ecologic” din Pasul Mestecăniş, am mai transmis către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o interpelare prin care a solicitat mai multe informaţii cu privire la împrejurările în care au fost eliberate avizele ce încalcă legislaţia actuală de mediu.