O comunitate de români mai unită și informată înseamnă o comunitate mai puternică. Brexit: Ce s-a întâmplat în săptămâna 11-17 martie?

O comunitate de români mai unită și informată înseamnă o comunitate mai puternică. Brexit: Ce s-a întâmplat în săptămâna 11-17 martie?

O comunitate de români mai unită și informată înseamnă o comunitate mai puternică. Brexit: Ce s-a întâmplat în săptămâna 11-17 martie?

Consider că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo și asupra celor care intenționează să emigreze în UK. Informarea anterioară despre Brexit se găsește aici.

Comunitatea de români din Marea Britanie a crescut considerabil în ultimii ani, date fiind evoluțiile economice și politice din România, dar și faptul că restricțiile de pe piața forței de muncă din UK au fost ridicate pentru cetățenii români și bulgari de la 1 ianuarie 2014. Brexit-ul este așadar o temă de larg interes inclusiv pentru România și pentru cetățenii ei din UK, motiv pentru care doresc să îi informez cu regularitate cu privire la desfășurarea acestui proces, dar și cu privire la eventualele consecințe - directe și indirecte - asupra vieții lor.

Marți, 12 martie, Parlamentul de la Londra a respins pentru a doua oară acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, negociat de prim-ministrul Theresa May. Acordul a fost respins cu 391 de voturi împotrivă (față de 242 pentru) și aceasta în ciuda faptului că premierul May a avertizat de existența riscului ca Brexit-ul să nu se petreacă dacă planul de părăsire a Uniunii Europene nu va fi acceptat de Parlamentul britanic. Hotărârea legislativului britanic se înscrie într-un context în care, cu o zi înainte, premierul May a avut o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în urma căreia au ajuns la un acord privind o serie de clarificări în legătură cu Brexit-ul, care să pună planul de ieșire din UE în acord cu voința parlamentarilor britanici.

Miercuri, 13 martie, Theresa May s-a prezentat din nou în fața Camerei Comunelor de la Londra, unde s-a votat împotriva opțiunii ca Marea Britanie să iasă din UE fără niciun acord (așa-numitul Brexit dur sau „Hard Brexit”), cu un vot foarte strâns -- de 312 la 308. Dacă votul ar fi fost în favoarea acestei opțiuni, efectele negative asupra economiei Regatului Unit și asupra cetățenilor europeni de pe teritoriul ei ar fi putut fi unele extrem de serioase. Votul a fost unul negativ, așa că parlamentarii britanici au votat din nou joi, 14 martie, cu referire la extinderea termenului pentru Brexit.

În cadrul votului de joi, 14 martie, parlamentarii britanici au decis cu 413 voturi la 202 să ceară prelungirea Articolului 50, adică extinderea procesului de Brexit după data de 29 martie. Marea Britanie va trebui să solicite acest lucru de la Consiliul Uniunii Europene. Acesta se va întruni în cadrul unui summit programat pentru 21 martie, unde va putea hotărî dacă va accepta sau nu solicitarea Marii Britanii. De asemenea, premierul britanic Theresa May este așteptată să facă în cursul acestei săptămâni o nouă încercare (a treia) de a trece prin Parlament acordul privind Brexit-ul.

Oricare ar fi rezultatele finale ale negocierilor privind divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană, datoria României față de cetățenii săi este să se implice permanent în procesul Brexit-ului, pentru ca acesta să aibă consecințe cât mai mai ușor de suportat de cetățenii români care locuiesc pe teritoriul britanic.

Tot în cadrul sesiunii de joi, 14 martie, membrii forului legislativ britanic au respins cu o largă majoritate (334 la 85) un amendament privind organizarea unei noi consultări populare pe tema Brexit.

În contextul prezentat mai sus, sunt de părere că România trebuie să rămână conectată și implicată activ în procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, și aceasta din două motive evidente și extrem de importante. În primul rând, țara noastră deține în această perioadă președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În al doilea rând (și poate cel mai important), sute de mii de români trăiesc, studiază și muncesc pe teritoriul UK, ceea ce înseamnă că vor fi direct afectați de Brexit.

Distribuie

Articole Similare

Close