Parlamentarii USR cer 25% din bugetul destinat infrastructurii mari pentru Moldova

Parlamentarii USR cer 25% din bugetul destinat infrastructurii mari pentru Moldova

Parlamentarii USR cer 25% din bugetul destinat infrastructurii mari pentru Moldova

Parlamentarii USR din Moldova cer guvernului ca în următorul buget alocat pentru marea infrastructură să fie prevăzut procentul de 25 la sută pentru Moldova, în concordanţă cu numărul populaţiei.

De treizeci de ani, regiunea Moldovei a fost văduvită de către guvernele de la Bucureşti de investiţii serioase în infrastructură ceea ce a dus la o ruptură şi mai accentuată între nivelul de trai de aici şi din restul ţării, în special Transilvania şi Bucureşti. Deşi ar fi putut reprezenta un adevărat motor al economiei României, Moldova a fost lăsată în sărăcie, din această cauză apărând exodul forţei de muncă şi depopularea localităţilor regiunii. Este momentul să punem stop acestor politici păguboase ale Centrului.

Moldova este singura provincie care nu a beneficiat de construcţia vreunui kilometru de autostradă. Consecinţele se pot vedea cu ochiul liber: izolare economică, pierdere de oportunităţi şi pierderi de vieţi pe şosele. Dezvoltarea unei regiuni înseamnă densitate - de oameni, de capital - şi conectivitate. Cu cât o regiune beneficiază de mai mult influx de oameni şi de capital, cu atât se dezvoltă mai bine şi mai repede.

Măcar în al doisprezecelea ceas, haideţi să nu îi refuzăm Moldovei şansa de a se dezvolta! E momentul să transformăm în prioritate reală construcţia Autostrăzii Nordului (Suceava - Satu Mare), Autostrăzii A7 (care traversează întreaga Moldova de la Nord la Sud, pe traseul Siret – Suceava – Bucureşti), şi a centurilor ocolitoare pentru Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Trebuie să deblocăm măcar acum progresul economic al Moldovei.

De asemenea, pentru încurajarea agroturismului trebuie reabilitată urgent infrastructura rutieră ce leagă judeţul Suceava de judeţul Bistriţa-Năsăud, respectiv:

  1. traseul DC85-172D: comuna Poiana Stampei - sat Tătaru (prin Grădiniţa) - comuna Lunca Ilvei
  2. traseul 172D: sat Podu Coşnei - comuna Coşna - sat Româneşti - sat Teşna - comuna Lunca Ilvei.

Demersul a fost iniţiat de parlamentarii USR din regiunea Moldova - din Suceava Daniel Popescu, Lucian Viziteu deputat de Bacău, Bogdan Rodeanu deputat de Galaţi, Cosette Chichirău deputat de Iaşi, Iulian Bulai deputat de Neamţ, Mihai Botez deputat de Vaslui, Dan Lungu senator de Iaşi şi va fi continuat printr-o campanie on-line de strângere de semnături de la cetăţenii din judeţele Moldovei. Parlamentarii USR fac un apel şi la ceilalţi parlamentari din Moldova să se alăture iniţiativei şi să determine guvernul să aloce 25% din bugetul de infrastructură pentru Moldova.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=20241

Distribuie

Articole Similare

Close