Pensiile speciale vor fi impozitate! Lupta USR în Parlament de 3 ani şi jumătate dă roade.

Pensiile speciale vor fi impozitate! Lupta USR în Parlament de 3 ani şi jumătate dă roade.

Pensiile speciale vor fi impozitate! Lupta USR în Parlament de 3 ani şi jumătate dă roade.

Dezbaterea despre pensiile speciale a pornit în 2017 şi a fost printre primele subiecte puse pe agenda publică de USR după intrarea în Parlament. În mai 2017, USR a depus proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor însă, până acum, acesta a fost blocat în sertarele comisiilor. Toate solicitările USR de punere pe ordinea de zi, spre dezbatere şi aprobare, au fost respinse cu obstinaţie prin interpretarea abuzivă a Regulamentului şedinţelor comune.

În şedinţa de miercuri, 17 iunie 2020, eforturile USR de trei ani de zile de eliminare a pensiilor speciale au dus la un prim rezultat pozitiv: pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.001 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, doar pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei. Este mai puţin decât 90% peste pragul de 3.500 de lei, din propunerea USR, dar este un mare pas înainte. Prevederile adoptate astăzi în Camera Deputaţilor se aplică tuturor categoriilor de pensii speciale, precum cele ale parlamentarilor, magistraţilor, militarilor, poliţiştilor, aviatorilor, şefilor de stat, dar şi ultimei categorii de privilegiaţi cu pensii speciale, cea a primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

De trei ani şi jumătate USR a depus proiect după proiect, amendamente nenumărate şi a prezentat argumente pentru ca subiectul pensiilor speciale – pentru care statul cheltuie anual miliarde bune de lei, în detrimentul celor care primesc doar 700 de lei după zeci de ani de muncă – să nu mai poată fi ignorat de celelalte partide politice.

Ca să punem lucrurile în context, în octombrie 2019, conform unui răspuns la o interpelare adresată Ministerului Muncii, cea mai mare pensie “specială” din judeţul Suceava este de 32.612 lei pe lună şi aparţine unui fost magistrat. Tot în Nordul Moldovei, în Botoşani, unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară, cea mai mare pensie specială aparţine tot unui magistrat şi este de 38,245 lei pe lună. Odată intrată în vigoare, efectul imediat al acestei legi va fi dispariţia pensiilor speciale de zeci de mii de lei pe lună! Astăzi am obţinut o victorie importantă şi mergem mai departe şi cu restul de proiecte USR care forţează vechea clasă politică să se reformeze sau să dispară, începând cu „Fără penali în funcţii publice”, iniţiativă pentru care avem sprijinul a peste 1 milion de români!

În şedinţa plenului reunit din 18 iunie, USR aşteaptă ca celelalte partide parlamentare să voteze şi pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În opinia mea, pensiile speciale pot fi şi trebuie desfiinţate pentru viitor, urmând ca impozitarea să se aplice pensiilor speciale în plată şi pensiilor speciale a căror desfiinţare nu este posibilă prin prisma deciziilor Curţii Constituţionale. Consider inacceptabil să existe în continuare în România un regim dublu de pensii pentru că acestea se plătesc din cotizaţiile şi din banii tuturor.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=20299

Distribuie

Articole Similare

Close