Prezentare

Introducere

Până la vârsta de 24 de ani am trăit într-o Românie copleșită de sărăcie și paralizată de o clasă politică post-decembristă nedemnă de a o conduce. În 2007 am fost nevoit să îmi părăsesc țara și familia pentru a începe o viață nouă și promițătoare în Marea Britanie. După câțiva ani dedicați unei cariere profesionale de succes peste hotare și după dezamăgiri repetate legate de modul în care România a continuat să fie guvernată în tot acest timp, am hotărât să fructific șansa pe care USR a mi-a acordat-o, implicându-mă direct în viața publică din România pentru a aduce o cât de modestă, dar trainică schimbare în bine.

Cred cu fermitate că noi, românii din afara granițelor, avem un potențial enorm de a schimba România în bine. Însă pentru ca acest potențial să devină realitate este nevoie să ne simțim responsabili și atașați sufletește față de destinul țării noastre. Trebuie să ne pese întâi de toate.

Studii și origine

Sunt originar din Câmpulung Moldovenesc, un orășel din nordul Moldovei, situat foarte aproape de granița cu Ucraina. Am studiat în Iași, unde am absolvit Facultatea de Științe Juridice la Universitatea „Petre Andrei” și un program postuniversitar în domeniul politicii și integrării europene la Centrul de Studii Europene al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În 2006 am devenit bursier al programului „Leonardo da Vinci”. În 2007 m-am stabilit în Marea Britanie, unde am absolvit mai multe programe de formare profesională în cadrul educației și cercetării. În 2017 am absolvit un curs postuniversitar în domeniul securității și apărării naționale la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București. 

De profesie, sunt jurist și cercetător în educație. Am fost manager în cadrul Departamentului de Cercetare al Centrului Național de Informare și Recunoaștere Academică din Marea Britanie (UK NARIC), unde am ocupat anterior funcția de specialist în educație. De asemenea, sunt fondatorul Rețelei Profesioniștilor Români din Străinătate (RPRS ), prima platformă gratuită de informare a românilor din diaspora.

Cercetător

O componentă foarte importantă a activității mele de cercetare din cadrul Centrului Național de Informare și Recunoaștere din Marea Britanie a constat în crearea și revizuirea nivelurilor de echivalare în Marea Britanie a calificărilor obținute în țările din Europa de Sud-Est, inclusiv în România. În 2011, în calitate de cercetător în educație internațională, am introdus cu succes în sistemul britanic de recunoaștere și echivalare mai multe zeci de calificări profesionale românești, cum ar fi certificatele sau diplomele de studii obținute în sistemul de formare profesională pentru adulți ori în sistemul național de învățământ preuniversitar. Aceste documente dovedesc acum pe deplin calificarea într-o anumită meserie.

Această reușită a facilitat integrarea a zeci de mii de români (muncitori calificați, specialiști într-un anumit domeniu sau studenți) pe piața muncii din Marea Britanie. De asemenea, aceasta a făcut mai ușoară înscrierea tinerilor români la colegii și universități britanice, dar și în organizații profesionale cu rol de elaborare a normelor de practicare a anumitor profesii (asistent medical, electrician, instalator etc.).

Manager

Centrul Național de Informare și Recunoaștere Academică din Marea Britanie (UK NARIC) este una dintre cele mai prestigioase organizații de profil din lume. Înainte de a fi parlamentar, am avut onoarea de a profesa aici, îndeplinind o funcție de management în cadrul Departamentului de Cercetare al acestei renumite instituții. Echipa mea de cercetători era responsabilă cu evaluarea sistemelor de educație din aproape 200 de țări și revizuirea informațiilor referitoare la titlurile de studii acordate acolo. Rezultatele cercetărilor erau fructificate zilnic de celelalte departamente, pentru informarea solicitanților, procesarea dosarelor de echivalare a calificărilor, sau training. Multe alte instituții, precum Guvernul britanic, universitățile autohtone sau organizațiile juridice (de pildă, companii responsabile cu procesarea aplicațiilor internaționale pentru muncă sau studii), au preluat și utilizat cu succes aceste cercetări.

Am învățat enorm din experiența acumulată în cadrul UK NARIC. M-am perfecționat profesional atât pe latura tehnică, de culegere a datelor și informațiilor, de analiză și sistematizare, cât și pe latura de prezentare și planificare, având alături cercetători consacrați și manageri de calibru internațional din domeniul cercetării și învățământului, dar și din alte instituții publice și private.  

Lider și activist civic

La UK NARIC am condus echipa de cercetători care se ocupa de evaluarea sistemelor de educație și de revizuirea informațiilor despre calificări academice, vocaționale și profesionale din aproape 200 de țări. Cariera mea s-a desfășurat pe parcursul a 10 ani, timp în care am trecut prin poziții succesive, începând cu cea de ofițer de informare și ajungând la aceea de manager de departament. Am condus și primit delegații oficiale din diverse țări și am planificat activitatea de cercetare a echipei mele, cu ajutorul unor sisteme deosebit de complexe.

Prin activitatea profesională pe care am derulat-o am facilitat integrarea în Marea Britanie a sute de mii de muncitori calificați, specialiști în diverse domenii și studenți. Am înlesnit înscrierea cetățenilor străini la colegiile și universitățile britanice, inclusiv în cadrul unor organizații profesionale cu rol de elaborare a normelor de practicare a anumitor profesii reglementate.

Încă de la sosirea în Marea Britanie am observat foarte multe probleme cu care se confruntă românii de peste granițe: restricții pe piața muncii, exploatarea la locul de muncă, lipsa de informații pentru o bună integrare socio-profesională în țara gazdă, prejudecăți și concepții defavorabile României și românilor din străinătate. Aceste lucruri m-au determinat să construiesc platforma „Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate” (RPRS).

Prin RPRS am organizat, co-organizat și participat la campanii și seminarii gratuite de informare a românilor din Marea Britanie (de exemplu, la Londra, Glasgow sau Wembley) și am demarat o inițiativă de promovare a modelelor sociale și profesionale de succes din comunitățile românești de peste granițe. Am adunat resurse umane și materiale pentru a face din RPRS o platformă de informare, de educare și de încurajare a creșterii potențialului profesional al românilor din străinătate. De asemenea, am înființat prima școală complementară de weekend cu predare în limba romană din sud-vestul Angliei – Școala RoGlos.

În 2015 am avut onoarea de a primi din partea Ambasadei României la Londra distincția «Diploma Ambasadorului» la categoria «Comunitate Românească». Premiul mi-a fost acordat pentru rolul pozitiv pe care l-am avut în procesul de integrare academică și profesională a românilor în societatea britanică, pentru îmbunătățirea sistemului de recunoaștere a diplomelor românești în Regatul Unit și pentru ameliorarea percepției organizațiilor și universităților britanice cu referire la sistemul de învățământ românesc.

Om politic

În 2016 am avut oportunitatea de a candida la alegerile parlamentare din partea Uniunii Salvați România. De la bun început scopul meu a fost acela de a de a proteja interesele legitime ale românilor din afara granițelor în raport cu o clasă politică preponderent dezonorantă și nedemnă de statutul său. De la bun început am urmărit să promovez și să pun în aplicare acele reforme de care România are atât de mare nevoie. Consider că mă identific cu nevoile, aspirațiile și prioritățile românilor care, muncind în țară ori în străinătate, se sacrifică zilnic pentru a le oferi familiilor lor un trai mai bun și perspective mai luminoase.

USR este un partid tânăr, cu oameni noi și competenți, hotărâți să ducă la bun sfârșit mandatul pe care electoratul i l-a încredințat. Voi continua să fac tot ce îmi stă în putință pentru ca românii din străinătate să fie implicați și mai mult în luarea deciziilor și în activitatea instituțiilor românești din străinătate și din țară. Distanța față de casă nu m-a îndepărtat, ci -- din contră --  m-a apropiat de România: a făcut să mă simt cu atât mai responsabil și mai atașat față de destinul țării noastre, pentru care merită luptat în fiecare zi.

Deputat în Parlamentul României - prioritățile din acest mandat

În acest mandat, activitatea mea de deputat în Parlamentul României se desfășoară pe trei axe principale:

  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale românilor din țară și din străinătate
  • Promovarea/facilitarea întoarcerii acasă a românilor din străinătate, stabilizarea forței de muncă și prevenirea depopulării țării
  • Transparentizarea și eficientizarea activității instituțiilor statului român, cu accent pe cele din afara granițelor țării

Close