Românii din străinătate trebuie să susțină proiectul de unire a Moldovei cu România

Românii din străinătate trebuie să susțină proiectul de unire a Moldovei cu România

Românii din străinătate trebuie să susțină proiectul de unire a Moldovei cu România

Departe de România, la aproape 3000 de km de casă, simt o imensă bucurie că Marșul pentru Basarabia din București a ajuns cea de-a treia ediție.

Mi se pare extraordinar modul în care tinerii din Platforma Unionistă Acțiunea 2012 au ales sa facă dreptate istoriei noastre. Pentru cei care nu știu, Acțiunea 2012 este o coaliție de asociații și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România. Platforma militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

Dragi români din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Grecia, Italia, Germania, SUA, Canada etc., suntem contemporani cu nașterea unor evenimente foarte speciale. Haideți să ne arătăm solidaritatea cu cei care doresc unirea Moldovei cu România. Haideți să arătăm lumii că rezonăm cu aspirațiile celor care vor împânzi peste câteva zile străzile Bucureștiului.

Ca mulți alții, am convingerea că unirea Moldovei cu România nu a fost ratată în 1990. O privesc și eu ca pe o amânare, deoarece acest act se poate realiza doar în cadrul unei democrații reale și consolidate. România și Moldova pot demara un proces serios de unificare, asemănător celui german, desăvârșit în 1990. Legitimitatea unui asemenea demers vine însă de la nivelul societății civile. De aceea, aspirațiile de reîntregire națională a Germaniei nu s-au bazat doar pe considerente economice. Reunificarea a fost posibilă deoarece de o parte și alta a zidului Berlinului s-au aflat tot cetățeni germani.

Avem în față o condiție esențială, fără de care nu am putea discuta despre unirea Republicii Moldova cu România: de o parte și alta a Prutului se află același popor, poporul român. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, aceleași tradiții și obiceiuri, aceeași religie. Suntem aceeași națiune. Am avut o istorie comună pana în 1812, când Rusia a rupt și inclus în imperiul țarist partea de est a Principatului Moldovei. Am fost același stat timp de aproximativ două decenii, de la Marea Unire până în anii grei ai celui de-al doilea război mondial, când Basarabia a fost din nou confiscată și dezmembrată de fostul imperiu sovietic.

Românii din străinătate, ca de altfel societatea românească în ansamblu, se confruntă cu multe probleme care par să descurajeze susținerea unui proiect unionist. De aceea, vă invit să considerați gestul ca pe o datorie morală a generațiilor noastre. Trecutul nostru comun, jertfa și sacrificiile românilor care au luptat pentru reîntregirea națională în cele două războaie mondiale ne îndeamnă la acțiune, în limita posibilităților noastre.

Chiar dacă suntem peste hotare, ne putem arăta solidaritatea față de cei care promovează acasă unirea Moldovei cu România în următoarele moduri:

  1.    Organizați în comunitățile românești din diaspora întâlniri de solidarizare cu cei care participă la Marșul pentru Basarabia din București în data de 12 octombrie 2014. Mă refer în principal la comunitățile semnificative de români din Italia, Spania, Irlanda, Germania, Austria, Portugalia, Grecia, Franța, Canada, SUA etc.
  2.    Faceți cunoscută istoria noastră comună. Arătați rudelor, prietenilor și colegilor voștri din străinătate trecutul comun al României și Moldovei. Subliniați că împărtășim aceeași limbă, cultură și tradiții.
  3.    Stabiliți și cultivați o bună legătură cu membrii din Acțiunea 2012 pentru a ne cunoaște mai bine, dar și pentru a ne putea coordona mai eficient viitoarele evenimente.

Ca român din sudul Bucovinei, nu voi uita niciodată gustul amar pe care mi l-au lăsat discuțiile cu câțiva foști refugiați basarabeni și bucovineni. Poveștile lor de supraviețuire din timpul și după cel de-al doilea război mondial par desprinse dintr-un film absurd, o pată neagră în istoria noastră. Bunicul meu, ca de altfel și alți membri ai familiei, a luptat în prima line a frontului de est pentru eliberarea Basarabiei de sub jugul rusesc. După încheierea războiului, printre sutele de mii de civili și soldați români ce au fost schingiuiți sau executați în gulagurile Siberiei s-au aflat și membri ai familiei mele. Cei rămași la vatră nu au mai avut părinti, iar noi, cei din generația tânără, am fost lipsiți de bunici. Străbateți județele Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău și veți descoperi mii de familii cu experiențe similare. De aceea, consider că declararea în public a aspirațiilor noastre unioniste nu este doar o datorie morală a generației tinere, ci și a generației părinților noștri. Mesajul meu de la Londra nu poate fi decât: Moldova și România trebuie să aibă un viitor european comun, în cadrul aceluiași stat.

Comunitățile românești din străinătate au dreptul și responsabilitatea de a susține activitățile celor care promovează unirea Moldovei cu România. Departe de casă, înțelegem, simțim și ne manifestam zilnic atașamentul față de patria-mamă. Putem și trebuie să sprijinim proiectul unionist la toate nivelurile societății civile, cu ajutorul studenților, absolvenților, muncitorilor, profesioniștilor și oamenilor de afaceri români din diaspora. Mulți dintre românii din străinătate au deja familii mixte, în care unul dintre soți este de altă naționalitate. Împărtășiți povestea românilor de pe cele două maluri ale Prutului cu cei care vă sunt colegi, prieteni și rude. În scurt timp, veți fi uimiți de puterea și impactul mesajelor noastre.

Invit pe această cale românii din Marea Britanie, în special din Londra și împrejurimi, la o întâlnire de solidarizare cu cu cei care participă la Marșul pentru Basarabia din București. Întâlnirea noastră va avea loc duminică, 12 octombrie, între orele 12.00-14.00, în Piața Parlamentului (Parliament Square), în fața statuii lui Winston Churchill. Mai multe detalii despre acest eveniment găsiți aici.

"BASARABIA E ROMÂNIA!"

Distribuie

Close