Marea Britanie a ieșit din UE. Deputatul Daniel Popescu îi îndeamnă pe românii din UK să aplice pentru noul tip de rezidență.

Marea Britanie a ieșit din UE. Deputatul Daniel Popescu îi îndeamnă pe românii din UK să aplice pentru noul tip de rezidență.

Marea Britanie a ieșit din UE. Deputatul Daniel Popescu îi îndeamnă pe românii din UK să aplice pentru noul tip de rezidență.

Astăzi este a treia zi în care românii din Marea Britanie și britanicii nu mai sunt în Uniunea Europeană. Parlamentarul de diaspora Daniel Popescu, care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani și care cunoaște din experiență problematica din jurul Brexit-ului, îi îndeamnă pe toți cetățenii români care intenționează să rămână în Marea Britanie și după 31 decembrie 2020 (terminarea perioadei de tranziție) să facă pașii administrativi necesari, și să se înscrie în «EU Settlement Scheme», dacă nu au încă un document de rezidență sau cetățenia britanică. Deputatul a mai explicat procesul și în informări anterioare.

“Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană un moment trist și pentru mine personal, deoarece o importantă țară care mi-a fost a doua casă ani buni a părăsit proiectul european. Decizia cetățenilor britanici trebuie însă respectată, iar datoria Guvernului României este de a consolida relațiile bilaterale cu Marea Britanie în beneficiul cetățenilor celor două state.” - a declarat deputatul USR Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisie pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Daniel Popescu mai consideră că, în materie de securitate, Marea Britanie a fost mereu un partener și aliat important pentru România, susținând intrarea țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană. În acest context, viitoarele relații economice și politice dintre noi și britanici vor trebui să rămână cel puțin la fel de strânse ca până acum.

Românii din UK continuă să fie cetățeni europeni, iar în următoarele 11 luni – perioada de tranziție – nu se prevăd schimbări majore pentru românii care locuiesc în Marea Britanie. Până la 31 decembrie 2020, se aplică legislația UE privind libera circulație a cetățenilor europeni, a serviciilor și a bunurilor, iar Marea Britanie rămâne în piață comună, și continuă să contribuie la bugetul Uniunii.

“Nu cred că românii din Marea Britanie vor simți schimbări majore în viața de zi cu zi, în următoarele luni. Cunosc comunitatea românească din Marea Britanie. Este apreciată și bine integrată în societatea britanică. Românii sunt bine pregătiți academic și profesional, marea majoritate ocupând locuri de muncă în domenii deficitare ale pieţei muncii (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali), dar și în cele necesare economiei şi societăţii britanice (construcţii, agricultură, îngrijirea persoanelor în vârstă). ” - a conchis deputatul USR Daniel Popescu.

Românii care au nevoie de asistență pentru a completa formularele pentru a obține noul tip de rezidență sunt încurajați să apeleze la serviciile ONG-urilor, care sunt gratuite. De exemplu, puteți aplica cu încredere la centrul Citizens’ Advice din localitatea dvs., sau organizația Work Rights Centre cu birouri în Londra și Manchester.

Foarte important!

Din 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial site-ul pe care cetățenii europeni pot solicita noul statut de ședere:

  • SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE a cetățenilor din UE în vederea obținerii noului statut de ședere în UK - https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families (aceasta este adresa unde puteți aplica online pentru obținerea noului statut de ședere în UK).
  • GHIDUL DE ÎNDRUMARE în LIMBA ROMÂNĂ pentru cetățenii UE care solicită noul statut de ședere/rezidență pe teritoriul UK - https://bit.ly/2JNfJCz și

Vă recomandăm să vă pregătiți documentele și să faceți aplicația CÂT MAI CURÂND POSIBIL. Termenul limită de depunere a cererilor va fi:

  • 30 iunie 2021 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cu un acord) sau
  • 31 decembrie 2020 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord).

Comunicat de presă CDEP - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=19395

Distribuie

Articole Similare

Close