Uniţi Salvăm Pădurile României! “DNA-ul Pădurilor” adoptat de Camera Deputaţilor -

Uniţi Salvăm Pădurile României! “DNA-ul Pădurilor” adoptat de Camera Deputaţilor -

Uniţi Salvăm Pădurile României! “DNA-ul Pădurilor” adoptat de Camera Deputaţilor –

Astăzi a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor iniţiativa legislativă a USR privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM) - “DNA-ul pădurilor”. Tot miercuri, proiectul de lege a primit raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Anterior, proiectul a primit avize favorabile şi în Comisia pentru agricultură şi silvicultură, şi în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Proiectul de lege “DNA-ul pădurilor” propune înfiinţarea unei instituţii care să se ocupe doar de combaterea infracţiunilor de mediu. Ca membru în Comisia de agricultură şi silvicultură şi co-iniţiator al proiectului de lege trebuie să vă spun că este o mare victorie a USR, a tuturor cetăţenilor, instituţiilor şi organizaţiilor care luptă pentru reducerea infracţiunilor de mediu, împotriva defrişărilor ilegale şi pentru o calitate mai bună a solului, apei şi aerului. Salut decizia responsabilă a colegilor deputaţi din Comisiile de specialitate care au votat în şedinţele anterioare pentru avize sau rapoarte favorabile. Salut decizia curajosă a parlamentarilor care au votat astăzi în plen pentru adoptarea acestei importante iniţiative legislative - înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM). Proiectul de lege mai urmează să fie dezbătut şi adoptat la Senat. DNA-ul Pădurilor va reprezenta o schimbare fără precedent în activitatea autorităţilor statului faţă de acest subiect şi o investiţie într-un trai mai bun şi un mediu mai curat al viitoarelor generaţii. Vom avea procurori specializaţi pe infracţiuni de mediu, poliţişti dedicaţi acestor teme şi specialişti care să lucreze împreună cu aceştia, astfel încât să scoatem România de pe lista ţărilor care nu se dedică protecţiei mediului, precum şi prezervării şi valorificării sustenabile a resurselor naturale.

Iniţiativa legislativă depusă în Parlament împreună cu colegii parlamentari USR din Comisiile Juridice şi de Mediu răspunde la problemele grave semnalate de Grupul de lucru privind chestiuni generale, inclusiv evaluare (GENVAL) al Consiliului UE, printre care se numără: lipsa unei cunoaşteri temeinice privind amploarea fenomenului de infracţionalitate în domeniul mediului, carenţa de date şi statistici concludente, inexistenţa unei prioritizări pentru rezolvarea acestei probleme, lipsa procurorilor şi judecătorilor specializaţi şi a cursurilor de formare în domeniul mediului sau a unei structuri speciale a magistraţilor.

Fac din nou trimitere, printre altele, la situaţia aberantă din punct de vedere juridic, economic şi de mediu din judeţul Suceava, în Pasul Mestecăniş, unde Consiliul Judeţean Suceava a luat decizia absurdă de a construi un depozit de deşeuri. Tăierile ilegale de lemn şi alte infracţiuni împotriva mediului din Bucovina, precum proiectul aberant al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş, ar face obiectul activităţii procurorilor specializaţi de la “DNA-ul Pădurilor”. În ciuda opoziţiei comunităţii locale, care se luptă de peste 12 ani cu autorităţile locale şi judeţene împotriva construirii acestei bombe ecologice, inclusiv în instanţă, şi a intervenţiilor mele în Parlament, în noiembrie 2019 a fost semnată recepţia finală a gropii de gunoi. Cu siguranţă acest lucru nu ar fi fost posibil dacă o instituţie precum DIIM ar fi instrumentat lungul şir de ilegalităţi, minciuni, abuzuri şi fraude ale Consiliului Judeţean Suceava, Consiliului Local Pojorâta şi autorităţilor publice responsabile cu avizarea proiectului.

Prin iniţiatorii şi susţinătorii acestui proiect, USR face un apel la toate partidele şi la societatea civilă să sprijine în continuare traseul legislativ al proiectului şi la Senat. Este un prim pas concret prin care pădurile şi mediul din România vor fi protejate şi apărate cu adevărat.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=20039

Distribuie

Articole Similare

Close