USR a votat împotriva iniţiativei Guvernului din decembrie 2019 de a desfiinţa Garda Naţională Forestieră

USR a votat împotriva iniţiativei Guvernului din decembrie 2019 de a desfiinţa Garda Naţională Forestieră

USR a votat împotriva iniţiativei Guvernului din decembrie 2019 de a desfiinţa Garda Naţională Forestieră

Parlamentarii USR din Camera Deputaţilor au votat, în plenul de miercuri, împotriva iniţiativei Guvernului de a desfiinţa Garda Naţională Forestieră. Aceasta instituţie ar trebui  să coordoneze gărzile forestiere din teritoriu, şi care are nevoie de o forţă mult mai mare şi nicidecum să fie desfiinţată.

Prin acelaşi act normativ a existat marele risc al reducerii personalului gărzilor forestiere şi aşa mult subdimensionat, până la desfiinţarea acestei instituţii, aşa cum s-a susţinut în comisiile de specialitate. În urma dezbaterilor, legea de adoptare a OUG 88/2019, prin care se propunea desfiinţarea Gărzii Naţionale Forestiere, a primit rapoarte negative în Comisiile de specialitate din Senatul României şi Camera Deputaţilor.

Ca membru USR în Comisia pentru agricultură şi silvicultură a Camerei Deputaţilor, trebuie să admitem că în această perioadă avem nevoie mai mult decât oricând de structuri eficiente de control în domeniul forestier, drept dovadă proiectul depus de USR pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi susţinerea iniţiativei legislative pentru oprirea exportului de buşteni votată chiar săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor. Am votat pentru raport negativ în Comisie din cauza dezastrului din pădurile din judeţul Suceava, iar investigaţiile jurnalistice au scos deja la iveală că mafia lemnului din Bucovina este strâns legată de liderii locali ai unor partide politice. Este de neînţeles de ce Guvernul actual a ales să desfiinţeze practic Garda Naţională Forestieră.

Vă reamintesc că Garda Forestieră Suceava funcţionează cu număr insuficient de angajaţi, deşi fondul forestier ocupă aproape 50% (adică aprox 422 mii ha) din suprafaţa judeţului Suceava, reprezentând cca. 7% din întregul potenţial silvic al României, judeţul ocupând din acest punct de vedere locul I pe ţară. Garda Forestieră Suceava, cea mai mare din ţară ca suprafaţă administrată (are competenţă în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Neamţ) are, conform datelor din martie 2020, un număr de - atenţie! - doar 62 de angajaţi! Asta deşi schema de personal din HG nr. 743/2015 prevedea un număr 85 de angajaţi, iar modificările aduse prin Legea 159/2017 a crescut numărul de angajaţi cu peste 30%, la peste 140.

Solicit cu fermitate Guvernului să lucreze urgent la organizarea Gărzii Forestiere Naţionale şi să susţină măsurile concrete şi fezabile împotriva defrişărilor ilegale. O asemenea măsură complementară şi urgentă este iniţiativa legislativă a USR pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (denumit de presă DNA-ul pădurilor). Proiectul se află în circuitul parlamentar şi este susţinut de parlamentari de la mai multe partide politice. Cer Guvernului să susţină această iniţiativă şi să trimită un punct de vedere cât mai urgent!

La nivelul întregii ţări, conform Legii 159/2017, numărul maxim de posturi pentru gărzi a fost ridicat la 1007, din care 935 sunt posturi pentru personalul silvic cu atribuţii de control şi implementare. Asta doar pe hârtie, pentru că, în realitate, Gărzile Forestiere au aproximativ 350 de inspectori silvici, un număr mult sub necesar pentru a controleze eficient aprox. 7 milioane de hectare de păduri. Tot ei trebuie să facă împăduriri şi verificări ale documentaţiilor pe fonduri europene şi să controleze modul de producere, depozitare, circulaţie a materialelor lemnoase, în toate locurile şi spaţiile în care se desfăşoară activitatea operatorilor economici. Plenul Camerei Deputaţilor a votat astăzi pentru respingerea proiectului Ordonanţei de Urgenţă, acesta fiind depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituţionalităţii legii.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=19934

Distribuie

Articole Similare

Close