USR a votat modificările aduse programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie

USR a votat modificările aduse programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie

USR a votat modificările aduse programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie

Parlamentarii Uniunii Salvaţi România din Camera Deputaţilor au votat pentru adoptarea proiectului de Lege nr. 474/2019 pentru modificarea anexelor nr.1-5 la Legea nr.195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Este vorba de un proiect prin care fost înlăturate o serie de contradicţii juridice din legea privind schema multianuală de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul creşterii suinelor, pentru fermierii care desfăşoară activităţi de reproducţie sau creştere ori îngrăşare a suinelor.

Ca deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Salvaţi România (USR) şi membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice trebuie să afirm că nu este în regulă ca România să fie tot mai dependentă de carnea de porc din import. Epidemia de pestă porcină, lipsa unei strategii coerente la nivel naţional şi subvenţiile prea mici au avut şi au efecte directe asupra pieţei cărnii de porc din România. În contextul crizei cauzate de noul coronavirus şi nu numai, independenţa şi securitatea alimentară a României se vor dovedi la fel de importante ca independenţa energetică. De aceea, sunt necesare măsuri şi acţiuni rapide de relansare a agriculturii româneşti, de susţinere a fermierilor, prin ajutoare de stat şi fonduri europene. Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie de suine, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ prea mare pentru buzunarul românului.

Am participat la toate dezbaterile din Comisia pentru agricultură şi am căutat să vin în întâmpinarea nevoilor stringente ale crescătorilor români de suine. Vă reamintesc că din cauza nerespectării legislaţiei sanitare veterinare de creştere şi circulaţie a porcilor, România a înregistrat în anul 2019 pierderi uriaşe de aproape 600 mii porci şi 45 mii scroafe şi am importat aproximativ 1,3 milioane purcei pentru îngrăşare şi 360 mii tone carne de porc. Consumatorii au plătit cu 20% mai mult pentru carnea de porc.

Crescătorii de suine pentru activitatea de reproducţie au în continuare mare nevoie de măsuri care să reducă pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane şi coronavirusului pe teritoriul României. Trebuie să susţinem relansarea domeniului de reproducţie şi creştere a suinelor. Trebuie să încurajăm producţia de carne de porc şi a produselor româneşti, în general. Cred că prin modificările aduse şi adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul şi instituţiile abilitate vor avea cadrul legal necesar pentru stimularea construcţiei de ferme de reproducţie şi astfel vom evita prăbuşirea producţiei de carne din România.

Îmi doresc și ne propunem să urmărim îndeaproape în următoarele săptămâni implementarea şi rezultatele acestor măsuri ca şi a celorlalte ajutoare de stat.

Comunicat de presă Camera Deputaților - http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=19884

Distribuie

Articole Similare

Close